Menu

KTMM Başkanı Çubarov, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladı

29 Oktâbr 2023
KTMM Başkanı Çubarov, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlu olsun!

29 Ekim 2023 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümüdür. Bu yıl dönümü, Türk halkının bin yıllık tarihinde ve asırlık devletçiliğinde önemli bir dönüm noktasıdır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra ülkede çağdaşlaşmayı, 20. yüzyıl koşullarında yeniden canlanmayı amaçlayan derin ve köklü reformlar yapılmıştır.

Ekonomi, eğitim, dil, mevzuat, toplumun laikleşmesi, insan hakları, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması alanlarındaki başarılı reformlar, Türk toplumunu kökten değiştirmiş, modern ve demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına yol açmıştır.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti, 90 milyona yakın nüfusuyla halklar ve devletler arasında eşitlik ve toprak bütünlüğüne saygı ilkesine dayalı ilişkilerin geliştirilmesine paha biçilemez bir katkı sağlamaktadır.

Modern Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden biridir, uluslararası süreçlerde yüksek siyasi ağırlığa ve yetkiye sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti, barışçıl politikasıyla küresel dünyanın güçlenmesine katkıda bulunan, dünyanın önde gelen devletleri arasında tanınan bir liderdir.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediği ve Rusya Federasyonu’nun Kırım’ı ve Ukrayna’nın işgal altındaki diğer bölgelerini ilhak etme girişimlerini tanımadığı için Türkiye’ye minnettarız.

Türkiye’nin, Rusya’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ve Sivastopol şehrini işgal etmesi koşulları altında, rus barbarlarının zalim ve hedefli baskı ve zulmüne maruz kalan yerli Kırım Tatar halkına verdiği destek özel bir teşekkürü hak ediyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi ve kendim adıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve tüm vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun muhteşem 100. yıl dönümünü kutluyorum!

Yüce Allah, kardeş Türk milletine daima huzur ve refah versin!

Refat Çubarov

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı

29 Ekim 2023

Kiev şehri