Меню

Рефат Чубаров: До бюджету АРК нам доведеться повернутися, у тому числі, і до вирішення тих актуальних проблем, забувати про які люди нам просто не дадуть

22 Січня 2014
Рефат Чубаров: До бюджету АРК нам доведеться повернутися, у тому числі, і до вирішення тих актуальних проблем, забувати про які люди нам просто не дадуть

Глава фракції «Курултай -Рух» у ВР АРК, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров виступив з критикою проекту бюджету автономії. Про це Р.Чубаров заявив на позачерговій сесії Верховної Ради АРК 22 січня 2014 року.

Обурення Рефата Чубарова викликало, зокрема, виділення мільйонів гривень на формування іміджу Криму та «інформаційне забезпечення» населення в той час, коли кримськотатарські селища і райони залишаються без комунікацій, відсутня дошкільна освіта кримськотатарською мовою.

«Вкотре, такий важливий, а може, і головний документ як бюджет, який ми покликані розглядати в ході своєї діяльності, депутати кримського парламенту отримали за півдня до сесії, – заявив Р.Чубаров. – У мене, як і у всіх вас, не було можливості проаналізувати баланс всіх доходів і витрат. Але, звичайно, при цьому я не міг не помітити, що в цьому бюджеті відображені інтереси тих чи інших груп, представлених у сфері управління Криму. Зрозуміло, все це обгрунтовується турботою про населення… Хоча б подивіться суму, на управління в Криму, подивіться на суми, які виділені на рішення кричущих актуальних проблем. Порівняйте їх, і вам багато стане ясно…».

На прикладі двох кримських мікрорайонів компактного проживання кримських татар – Ісмаїл бей в Євпаторії та Біле – 5 в Сімферополі, глава Меджлісу, депутат ВР АРК Рефат Чубаров вкотре раз звернув увагу представників республіканських органів влади на критичне становище кримськотатарських шкіл, селищ, мікрорайонів компактного проживання, де немає елементарної інфраструктури та людських умов.

«Тиждень тому я був у школі , яка розташована в мікрорайоні Ісмаїл -бей в Євпаторії, багато хто з вас там бували, в тому числі і незліченна кількість віце-прем’єрів. Як і практично всі школи з кримськотатарською мовою навчання, крім однієї, будувалися і пристосовувалися до якихось приміщень. Ця школа теж не виключення. Там була недобудова, яка була пристосована під школу. Потім, завдяки різним спонсорам, в тому числі і зовнішнім, які тепер, по всій видимості, будуть називатися іноземними агентами, там доповнювали навчальні приміщення. Вийшло так, щоб звести все до єдиних правил і вимог – це безпека дітей, необхідно більше 1,6 млн грн., ми на це грошей не знайшли…

Я не хочу довго зупинятися на таких прикладах, але хочу сказати, що безсовісно в таких ситуаціях реалізовувати через бюджет «хотілки» окремих людей, – обурився депутат ВР АРК Рефат Чубаров. – Коли у нас сотні таких проблем, і не тільки те, що пов’язано з кримськими татарами, в багатьох сферах, навіщо нам закладати в Республіканський комітет з інформації на формування і просування позитивного іміджу Криму 5 млн гривень? Позитивний імідж Криму створюється тут, благополуччям Криму, відношенням між людьми, різними мовами, культурами, а не тими фільмами, білбордами, галасливими представницькими речами, де просто відмиваються гроші. Віддайте ці 5 млн гривень школам!

Давайте на наступній сесії розглянемо це питання… Заходи щодо вдосконалення інформаційного забезпечення населення… У нас мало засобів масової інформації? Не хочу виставляти ту чи іншу сферу, зокрема кримськотатарську, але цього вимагає життя. У нас сьогодні немає жодного бюджетного дошкільного закладу з кримськотатарською мовою навчання. І це не просто, щоб дати гроші, щоб побудувати дитячий сад, це цілий комплекс. Де, як не в програмі дошкільної освіти закласти ці заходи. Ні, міністерство повністю ігнорує це питання…

Дивіться, як гарно звучить: заходи, пов’язані з науковою діяльністю. І в дужках ця хитрість: в тому числі, витрати на видання наукових праць про історію Криму 799000 гривень. Група істориків, у яких давно ці роботи є, вони пролобіювали це питання. У нас мало суперечливих видань про історію Криму? Я розумію, що багато виступів, які не збігаються, скажімо так з певною лінією, так і залишаються простим струсом повітря. Думаю, до бюджету АРК нам доведеться повернутися, у тому числі, і до вирішення тих актуальних проблем, забувати про які люди нам просто не дадуть».