Меню

Зустріч із студентами Інституту філології КНУ ім. Т.Шевченка

18 Квітня 2018
Зустріч із студентами Інституту філології КНУ ім. Т.Шевченка

Сьогодні в інституті філології Київського національного університету ім. Т.Шевченка відбулася зустріч студентів із заступником Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим та радником Голови Меджлісу кримськотатарського народу Арсеном Жумаділовим.

Зустріч проходила на кафедрі тюркології Інституту.  На початку зустрічі викладач Абібулла Сеїт-Джеліль привітав поважних гостей.

Наступним слово взяв Ільмі Умеров. Його виступ був не тривалим. “Хочу, щоб більше говорили ви (студенти), бо ви наше майбутнє,  і нам важливо,  що вас турбує”, – сказав він.

Студенти жваво спілкувались на різні теми, які їх цікавлять.  Особливий інтерес викликали питання про зміни до Розділу Х Конституції Україні. 

Арсен Жумаділов розповів про особливості кримськотатарської національно-територіальної автономії та світовий досвід самовизначення корінних народів. “Питання кримськотатарської національно-територіальної автономії – це питання порятунку корінного народу України! Кримськотатарський народ вартий, щоб його знали, визнавали і поважали так само, як він поважає і знає український народ. В 17 ст. українці зверталися за порятунком до Кримського Ханства, і їм ніколи не відмовляли.  Так само, зараз кримські татари потребують допомоги від Української держави.”- зазначив Жумаділов 

Варто зазначити, спілкування проходило виключно кримськотатарською мовою, що абсолютно не завадило розуміти один одного як студентам з числа кримських татар, так і з числа українців,  що свідчить про дуже високий рівень викладання кримськотатарсько мови у стінах Інституту філології.