Меню

Кримськотатарський народ попрощався з відомою правозахисницею, ветераном кримськотатарського національного руху Зампірою Асановою

17 Січня 2014
Кримськотатарський народ попрощався з відомою правозахисницею, ветераном кримськотатарського національного руху Зампірою Асановою

Після тривалої хвороби, 16 січня 2014 року, у віці 72 -х років пішла з життя вірна дочка свого народу, відома правозахисниця, ветеран кримськотатарського національного руху, Зампіра Асанова .

Прощання з Зампірою Асановою, яка присвятила все своє життя національному відродженню свого народу і боротьбі за повернення на історичну Батьківщину – Крим, відбулося 17 січня 2014 року після п’ятничного намазу, в Кебір- джамі, в м.Ак’месджит / Симферополь.

Попрощатися з Зампірою Асановою, яка для багатьох була вірним соратником, другом і вчителем, в Кебір Джамі прийшли її рідні та близькі, ветерани та учасники Кримськотатарського національного руху, лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, голова Стамбульської філії Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині Джелял Ічтен, члени Меджлісу кримськотатарського народу, ректор Кримського інженерно- педагогічного університету Февзі Якубов, Голова Кримської організації Конгресу Українських Націоналістів Василь Овчарук, а також численні представники кримськотатарських та українських громадських організацій.

Після обіднього намазу, здійсненого всіма присутніми в Кебір Джамі, почався похоронний молебень по превеликому патріоту свого народу Зампірі Асановій.

Мустафа Джемілєв спільно з Муфтієм мусульман Криму hаджі Еміралі Аблаєвим і членом Меджлісу Різою Шевкієвим накрили тіло великої дочки кримських татар Зампіри Асанової кримськотатарським прапором. Дженазе намаз провів Муфтій Криму hаджі Еміралі Аблаєв.

«Зампіра Асанова була однією з найактивніших учасників руху з повернення кримськотатарського народу на Батьківщину, – сказав Мустафа Джемілєв, виступаючи на похоронному молебні в Кебір Джамі. – Вона невпинно боролася і вимагала відновлення кримських татар, самовіддано віддавала себе служінню народу».

За словами М. Джемілєва, Зампіра Асанова повинна стати яскравим прикладом для молодого покоління правозахисників.

Глава Стамбульської філії Товариства культури та взаємодопомоги кримських татар у Туреччині Джелял Ічтен особливо підкреслив неоціненний внесок Зампіри Асанової у справу відновлення прав кримських татар і висловив упевненість, що про її справи народ пам’ятатиме вічно.

Брат Зампіри – ханим, ректор Кримського інженерно- педагогічного університету Февзі Якубов розповів, що вона мріяла стати лікарем, закінчила медичний університет, проте, потрапивши до національного руху за повернення кримських татар на Батьківщину, більше ні на день не забувала про служіння народу, брала активну участь у всіх суспільно-політичних процесах і гаряче підтримувала діяльність першого голови Меджлісу Мустафи Джемілєва.

Голова Кримської організації Конгресу Українських Націоналістів Василь Овчарук, висловлюючи співчуття кримськотатарському народу у зв’язку зі смертю видатної Зампіри Асанової, назвав її великою і гідною дочкою кримськотатарського народу, справжнім його представником.

«Вона завжди дружила і активно працювала з українськими правозахисниками і сприяла зміцненню зв’язків між двома народами», – зазначив Овчарук.

Від імені ветеранів кримськотатарського національного руху про Зампіру Асанову згадував Арсен Альчиков, який процитував слова Зампіри – ханим : «Поки ми не станемо господарями своєї землі і наш національний прапор не розвиватиметься на найвищій вершині, ми не повинні зупинятися».

Після похоронного молебню по відомій кримськотатарської діячці Зампірі Асановій, траурна процесія попрямувала на мусульманське кладовище «Абдал», де тіло покійної було віддане землі.