Меню

Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Кримськотатарський народ пишається такими талановитими педагогами, завдяки яким ми зберігаємо впевненість і примножуємо наші дії, спрямовані на збереження і розвиток кримськотатарської мови

16 Січня 2014
Глава Меджлісу Рефат Чубаров: Кримськотатарський народ пишається такими талановитими педагогами, завдяки яким ми зберігаємо впевненість і примножуємо наші дії, спрямовані на збереження і розвиток кримськотатарської мови

15-16 січня 2014 року на базі загальноосвітньої школи № 42 ім. Ешрефа Шемі-заде з українською та кримськотатарською мовами навчання м. Ак’месджита / Сімферополя був проведений фінальний тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014» в номінації «Кримськотатарська мова».

За словами керівника Управління Меджлісу Еміне Авамілєвої, цього року в республіканському етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014» вперше беруть участь вчителі, які викладають кримськотатарську мову в початкових класах .

У 2014 році у Всеукраїнському конкурсі взяли участь 7 вчителів початкових класів – переможці міських та районних етапів даного конкурсу з Кезльова, Ак’месджита, Бахчисарая, К’арасубазарського, Джанкойського, К’урманського і Ак’месджитського районів, що пройшли відбірковий тур для участі у республіканському етапі .

«В перший день конкурсу,15 січня, учасники виступили з презентацією свого педагогічного досвіду, презентували членам журі комп’ютерні презентації за запропонованою педагогічною темою, а також виконали тестування і показали майстер-клас», – розповідає Еміне Авамілєва.

У свою чергу, голова журі, кандидат філологічних наук, викладач Кримського інженерно- педагогічного університету Фера Сеферова зазначила, що на другий день конкурсу, кожен з учасників продемонстрував свою педагогічну майстерність на уроці кримськотатарської мови в незнайомому класі і виступив з самоаналізом проведеного уроку. «Конкурсанти показали високий рівень професійної майстерності, креативність в пошуку нових ідей і вирішенні педагогічних завдань» , – зазначає глава журі.

Перше місце в республіканському етапі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014» посіла викладач Сімферопольської школи № 29 Заміра Маметова, призером другого місця стала викладач Добрівської школи Сімферопольського району Майя Джанк’лич, третє місце посіла викладач Бахчисарайської національної школи № 5 Альбіна Еміралієва .

Крім того, лауреатами конкурсу також стали учасники конкурсу: викладач школи в с. Вишенне Білогірського району Ельзара Усеінова, викладач школи в с. Переможне Джанкойського району Анжела Юсупова, викладач Євпаторійської школи № 18 Гульшіде Суінова, а також викладач національної школи в с. Буюк – Онлар Красногвардійського району Фатіме Абляєва.

Переможців Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014» в номінації «Кримськотатарська мова» , що проходив в одній з небагатьох кримськотатарських шкіл у Криму, відкриття яких стало можливим завдяки самовідданості батьків, громадськості та за підтримки органів національного самоврядування кримськотатарського народу, приїхали привітати Голова Меджлісу Рефат Чубаров, його заступники Ахтем Чийгоз і Наріман Джелял, керівник управління Меджлісу з питань освіти кримськотатарською мовою та впровадження кримськотатарської мови в усі сфери державного і суспільного життя Криму Еміне Авамілєва, голова Сімферопольського регіонального меджлісу Лемар Юнусов, депутати районних та міських рад Сімферопольського, Бахчисарайського, Красногвардійського і Білогірського районів, які курують питання освіти рідною мовою.

Великим розчаруванням для учнів школи № 42, які готували святкову концертну програму для переможців конкурсу, стала раптова установка посередині сцени столу для так званої президії, за який присіли депутат ВР АРК Енвер Абдураїмов , заступник міністра освіти АРК Лемара Селендили, глава журі Фера Сеферова і директор школи Ескендер Тарпан . В результаті, діти змушені були виконувати національні танці практично у кутку сцени, тиснучись і сковуючи свої рухи. Причину установки «столу» директор школи так і не пояснив.

Рефат Чубаров спільно з Наріманом Джелялом, Еміне Авамілєвою і депутатами місцевих рад вручили переможцям та учасникам конкурсу почесні грамоти Меджлісу, пам’ятні подарунки, книги, в тому числі «Шостий процес Мустафи Джемілєва», спеціально виготовлені кухлі з логотипом конкурсу та символом «тамга», квіти, а також подарунки від кримськотатарського телеканалу «АTR» та радіо «Meydan». Крім того, від імені члена Меджлісу, депутата фракції «Курултай -Рух» у Сімферопольській міській раді Садиха Табаха переможцям та учасникам конкурсу були вручені грошові призи.

«Вельмишановні переможці та учасники конкурсу, гості та друзі, сьогодні свято і ми не будемо говорити тут про політику, хоча, як ви всі розумієте, сама наша діяльність за збереження і розвиток системи освіти рідною мовою і є вже вища політика, – сказав на початку свого виступу глава Меджлісу Рефат Чубаров. – Я хочу привітати переможців такого важливого та потрібного конкурсу. В історії людства дуже багато прикладів, коли народи, втративши свою рідну мову, практично зникали. Протягом 50 років наш народ був позбавлений національних шкіл і викладачів. Повертаючись на свою батьківщину, ми виконали спільно величезну роботу, але, чесно кажучи, зробити треба набагато більше, щоб бути спокійним за майбутнє кримськотатарського народу».

Глава Меджлісу окремо висловив слова подяки батькам, громадськості, зазначивши при цьому окремо асоціацію кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі» за їхній внесок у збереження і розвиток національної освіти.

«Я хотів би також відзначити, що в Криму жоден клас, жодна школа не були відкриті без допомоги Меджлісу кримськотатарського народу або регіональних меджлісів, а також самовідданої боротьби наших співвітчизників, викладачів і патріотів своєї Батьківщини» , – підкреслив Р.Чубаров .

Звертаючись до переможців та учасників республіканського етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014», глава Меджлісу зазначив, що «кримськотатарський народ пишається такими талановитими педагогами, завдяки яким ми зберігаємо впевненість і множимо наші дії, спрямовані на збереження і розвиток кримськотатарської мови» , – сказав глава Меджлісу і побажав вчителям продовжувати працювати в тісній співпраці з органами національного самоврядування кримських татар.