Меню

Під Алуштою зламали пам’ятник жертвам депортації

16 Січня 2014
Під Алуштою зламали пам’ятник жертвам депортації

Невідомі зловмисники зруйнували пам’ятник жертвам депортації кримськотатарського народу, розташований у с. Генеральському (історична назва Улу -Узень) під Алуштою. За допомогу в затриманні вандалів призначено грошову винагороду. Про це передає сайт 15 хвилин з посиланням на голову Алуштинського регіонального меджлісу Енвера Арпатли.

«Пам’ятник в Генеральському був встановлений в 2010 році силами Всекримської громадської організації «Улу–Узень»,- розповідає Арпатли . – Коли саме він був зруйнований – точно невідомо, але відомо про це стало тільки сьогодні, 16 січня».

Глава алуштинського меджлісу припустив, що монумент зазнав нападу вандалів вчора. Сьогодні, за інформацією Арпатли, він побував на місці події разом з Малореченським сільським головою Сергієм Трачуком, а також працівниками СБУ та міліції. Правоохоронці провели необхідні слідчі дії та оформили дану подію. Завтра глава регіонального меджлісу має намір також зустрітися з керівництвом міліції Алушти.

Арпатли пообіцяв виплатити грошову винагороду тому, хто вкаже на осіб, причетних до скоєння даного злочину. «Як голова регіонального меджлісу, я гарантую виплату 5000 гривень за будь-яку інформацію, яка допоможе піймати злочинців», – сказав він. Телефон Енвера Арпатли : +38 050 053 2512

Глава регіонального меджлісу не зміг відповісти на питання про те, хто може бути причетний до даного акту вандалізму.

Генеральське (до 1945 р. Улу -Узень) – село на території Великої Алушти, входить до складу Малоріченської сільради. Розташоване на південно-східному березі Криму, в 15 км північніше Алушти, в ущелині Хапхал (долина річки Улу-Узень Східний), відомим водоспадом Джур-Джур, між Демерджі-яйлою на заході і Карабі на сході. Населення Генеральського – 289 осіб за результатами перепису 2001 року.

До 1944 року Улу -Узень населяли кримські татари. Коли їх депортували до Середньої Азії, в селі залишилася лише одна російська родина. Вже 12 серпня 1944 року радянські власті ухвалили рішення про переселення колгоспників в райони Криму, за яким в Алуштинський район з Краснодарського краю було переселено 7500 чоловік. Указом Президії Верховної Ради РРФСР від 21 серпня 1945 року село Улу -Узень було перейменовано в Генеральське .