Меню

Ільвер Аметов: Ідея створення колекції почалася з батькового глиняного глечика

22 Грудня 2013
Ільвер Аметов: Ідея створення колекції почалася з батькового глиняного глечика

22 грудня 2013 року на завершення міжрегіональної наради керівництва Меджлісу в Судакському регіоні, глава Меджлісу Рефат Чубаров та керівники управлінь і служб Меджлісу на запрошення глави Судакського регіонального меджлісу відвідали приватний музей історії кримських татар, який Ільвер Аметов відкрив у дворі свого будинку по вул. Асрет, 5.

Два роки тому один з активних учасників кримськотатарського національного руху Ільвер Аметов прийняв рішення відкрити для співвітчизників і гостей Судака свою приватну колекцію раритетних, антикварних і унікальних предметів і речей, що розповідають про історію кримськотатарського народу і його національний рух.

Протягом довгих років Ільвер Аметов скрупульозно збирав експонати і продовжує поповнювати свою колекцію.

«Все почалося з глиняного глечика, який мій батько в ніч масової депортації 18 травня 1944 кримськотатарського народу з Криму, наповнив зернами пшениці, – розповідає Ільвер Аметов гостям на початку екскурсії по музею. – Вміст глечика на певний час став порятунком для нашої сім’ї по дорозі в місця заслання, і майже через 50 років, цей глиняний глечик повернувся з нашою сім’єю знову в рідні місця мого батька. По суті, глечик став першим історичним експонатом у моїй колекції».

Серед експонатів музею Ільвер аг’а можна зустріти безліч оригінальних предметів, датованих, в тому числі, і періодом середньовіччя. Це різноманітні види національного зброї, гончарні вироби, монети, прикраси, фотографії, предмети побутової культури кримських татар, і навіть копія автентичного одягу воїна середньовіччя.

«В музеї представлені також експонати , які можна впевнено назвати «помічниками» в довгій боротьбі кримськотатарського народу за повернення на свою історичну батьківщину , – зазначає Ільвер Аметов і демонструє друкарську машинку, завдяки якій вдалося створити і розповсюдити величезну кількість листівок, підготувати історично важливі документи, які увійшли до цінного архіву Кримськотатарського національного руху.

Гості музею не приховували свого захоплення і слів подяки на адресу Ільвера Аметова , який зібрав безцінну колекцію, що фактично є частиною історичної пам’яті кримськотатарського народу.
«Я щиро радий кожному доброму гостю, який відвідає мій музей і познайомиться ближче з історією корінного народу Криму», – сказав Ільвер Аметов .

Глава Судакського регіонального меджлісу активний не тільки в суспільно-політичному житті свого народу , він також з величезною радістю створив напроти свого будинку велику ігрову площадку для дітей.