Меню

Керівництво Меджлісу зустрілося з головами місцевих органів національного самоврядування кримських татар Совєтського, Кіровського регіонів та м. Старий Крим

14 Грудня 2013
Керівництво Меджлісу зустрілося з головами місцевих органів національного самоврядування кримських татар Совєтського, Кіровського регіонів та м. Старий Крим

14 грудня 2013 року відбулася міжрегіональна нарада керівництва Меджлісу та керівників управлінь Меджлісу з делегатами Курултаю кримськотатарського народу , головами місцевих органів національного самоврядування , депутатами місцевих рад і головами мусульманських громад Совєтського , Кіровського регіонів та м. Старий Крим .

У засіданні взяли участь Голова Меджлісу Рефат Чубаров , керівники управлінь та служб Меджлісу – Заур Смирнов , Айдер Аджимамбетов , Сейдамет Яг’яєв , Бекір Мамутов , Тейфук Гафаров , заступник Голови Меджлісу Ахтем Чийгоз , член Меджлісу Ільмі Умеров , голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш , член управління Меджлісу з питань освіти кримськотатарською мовою та впровадження кримськотатарської мови в усі сфери державного і суспільного життя Криму Ібраїм Чегертма , а також голови Кіровського та Совєтського регіональних меджлісів Екрем Абдульватов і Абмеджит Сулейманов .

На початку наради голова Меджлісу Рефат Чубаров , розповідаючи про суспільно-політичну ситуацію в Україні , заявив , що події останніх днів підтвердили наявність внутрішніх і зовнішніх противників євроінтеграційного курсу України , які готові розв’язати пряме зіткнення між людьми.

Зі свого боку учасники наради підтвердили , що спостерігається примусове направлення до Києва , в тому числі з регіонів Криму , залежних від влади і проплачених людей з метою протиставити їх учасникам мирної акції на Євромайдані .

Рефат Чубаров попросив співвітчизників , які самостійно виїжджають в Київ на підтримку мирної акції на Євромайдані , неодмінно погоджувати свій від’їзд з Меджлісом і безпосередньо заступником голови Меджлісу Ахтемом Чийгозом . За словами глави Меджлісу , це дозволить також уникнути провокацій і маніпулювання з боку осіб , які виступають від імені кримськотатарського народу на мітингах , організованих партією влади.

Продовжуючи міжрегіональну нараду , глава Меджлісу закликав представників регіональних та місцевих меджлісів удосконалити свою роботу , проводити регулярні зустрічі із співвітчизниками , інформувати їх про виконану роботу і аналізувати її результати. «Оцінка співвітчизниками діяльності органів національного самоврядування кримських татар має бути стимулом і основою для планування цілей і завдань , – сказав Рефат Чубаров. – Приймайте плани робіт на 2014 рік, неодмінно озвучуйте їх перед співвітчизниками , що також дозволить залучати людей до вирішення національних і локальних проблем».

Про основні завдання та напрямки роботи учасникам наради детально розповіли керівники управлінь та служб Меджлісу кримськотатарського народу.

Зі свого боку , представники регіональних меджлісів заявили про наявність проблем з відкриттям національних класів і попросили відповідальні управління Меджлісу надати їм професійну допомогу та сприяння у позитивному вирішенні питання .

«Батьки пишуть заяви , діти відповідно проявляють активне бажання вивчати свою рідну мову і культуру , але в ряді загальноосвітніх установ ми спостерігаємо порушення чиновниками законних прав громадян» , – зазначали члени місцевих меджлісів .

Глава Ревізійної комісії Курултаю Азії Озенбаш і керівник управління Меджлісу з питань культури , історії та духовного життя Бекір Мамутов, які виступили на зборах, закликали співвітчизників бути активними у підписці на національні періодичні видання , а також , посилаючись на законодавство України , реалізовувати ініціативу щодо застосування рідної мови на табличках , що вказують назву республіканських установ і рад усіх рівнів .

Крім того , Алі Озенбаш рекомендував представникам органів національного самоврядування прагнути до формування бюджету і бути відповідальними в реалізації проектів на місцях.

Голови регіональних меджлісів Совєтського і Кіровського регіонів відзначили високу важливість і необхідність проведення міжрегіональних нарад , які, за їх словами , дозволяють виявляти ключові недоробки , обмінюватися думками і використовувати отриману інформацію для удосконалення діяльності .

Нагадаємо, наступна виїзна розширена робоча нарада відбудеться 15 грудня 2013 року в Білогірському і Судакському регіонах.