Меню

Регіональні та місцеві меджліси є фундаментом національної системи самоврядування кримських татар

11 Грудня 2013
Регіональні та місцеві меджліси є фундаментом національної системи самоврядування кримських татар

11 грудня 2013 року пройшла міжрегіональна нарада керівництва Меджлісу та керівників управлінь з делегатами Курултаю кримськотатарського народу , головами місцевих органів національного самоврядування , депутатами місцевих рад і головами мусульманських громад Алуштинського та Ялтинського регіонів.

У засіданні взяли участь Голова Меджлісу Рефат Чубаров , керівники управлінь та служб Меджлісу – Заур Смирнов , Наріман Джелял , Дилявер Акієв , Еміне Авамілєва , Сейдамет Яг’яєв , Бекір Мамутов , голова Ревізійної комісії Курултаю Алі Озенбаш , член Меджлісу , головний редактор газети «Авдет» Шевкет Кайбуллаєв , член Меджлісу Абдураман Егіз , голови Ялтинського і Алуштинського регіональних меджлісів Усеін Чапух і Енвер Арпатли .

«Конструктивний діалог і відповідальне виконання поставлених завдань є головними пріоритетами в роботі органів національного самоврядування кримських татар» , – сказав на початку засідання глава Меджлісу Рефат Чубаров , озвучуючи мету скликаної міжрегіональної наради .

Про основні завдання та напрямки роботи учасникам наради детально розповіли керівники управлінь та служб Меджлісу кримськотатарського народу.

«Регіональні та місцеві меджліси є фундаментом національної системи самоврядування кримських татар , – зазначали у своїх виступах керівники управлінь Меджлісу. – Кожен з нас повинен бути зацікавлений у висвітленні заходів, що проводяться регіональними меджлісами , популяризації історії своїх населених пунктів , а також бути один одному помічниками в реалізації цілого комплексу цілей і завдань , спрямованих на розвиток нашого народу».

Зокрема , обговорюючи одну з актуальних тем багатьох нарад – відкриття національних класів , глава Меджлісу Рефат Чубаров і керівник управління з питань освіти кримськотатарською мовою та впровадження кримськотатарської мови в усі сфери державного і суспільного життя Криму Еміне Авамілєва підкреслили , що у вирішенні цього питання батьки і закон, що забезпечує право на освіту рідною мовою , є головними помічниками представників регіональних меджлісів .

Подальший діалог учасників наради торкнувся питання взаємовідносин Меджлісу і регіональних меджлісів з державною та республіканською владою , перспективи фінансування інфраструктурних об’єктів у селищах компактного проживання співвітчизників , плани і структуру роботи регіональних і місцевих меджлісів в 2014 році , а також будівництво Соборної мечеті в Акмесджиті .

Зокрема , депутат Ізобільненської сільської ради Амет Рамазанов і депутат Привітненської сільради Сабрі Іслямов розповіли про проблеми з електро-і водопостачанням в мікрорайонах компактного проживання кримських татар в Алуштинському регіоні , а також повній бездіяльності відповідальних республіканських відомств, зокрема Рескомнаца АРК.

«Людей щороку обнадіюють обіцянками , наші звернення залишаються без відповіді , – нарікали депутати . – Більше того , за відсутності людських побутових умов , людей зобов’язують укладати договори з Крименерго і Кримводоканалом про оплату послуг , яких ми фактично не отримуємо».

Глава Меджлісу доручив юридичному управлінню Меджлісу детально вивчити ситуацію , підготувати рекомендації на підставі наявного листування з відповідними органами влади , яке стане основою для обговорення озвученої проблеми з керівниками відповідальних міністерств і відомств автономії.

При цьому, Р.Чубаров інформував учасників наради , що на сьогоднішній день фінансування Державної програми розселення і облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей практично не здійснюється і зведено до мінімуму. Глава Меджлісу повідомив , що на нещодавній зустрічі з керівництвом Криму він рекомендував уряду Криму підтримати пропозиції міністерства соцполітики України щодо включення до Держбюджету України на 2014 рік для цілей облаштування кримських татар та осіб інших національностей обсяг фінансування в сумі 197 млн. гривень , але результат пропозиції поки залишається без відповіді.

Керівники Алуштинського та Ялтинського регіональних меджлісів, які виступили, відзначили, що подібні розширені зустрічі є об’єктивною необхідністю в роботі органів національного самоврядування , що дозволяють обмінюватися думками та досвідом у вирішенні широкого спектру питань і завдань.

У той же час , за словами Е.Арпатли і У.Чапаха , очолювані ними регіональні меджліси не сидять «склавши руки» і можуть також бути прикладом продуктивної роботи в ряді напрямків.

Нагадаємо, наступна виїзна розширена робоча нарада відбудеться 14 грудня 2013 року об 11:00 в Нижньогірському, Совєтському та Кіровському регіонах.