Меню

В ДУМК відзначили ювілей газети «Хідаєт» та її головного редактора Закіра К’уртнезіра

05 Грудня 2013
В ДУМК відзначили ювілей газети «Хідаєт» та її головного редактора Закіра К’уртнезіра

В Акмесджиті ( Сімферополі) в конференц – залі Духовного управління мусульман Криму урочисто відзначили 20 -річний ювілей офіційного друкованого органу ДУМК – газети «Хідаєт» і 80 -річний ювілей редактора газети , письменника , поета , перекладача , журналіста Закіра К’уртнезіра .

Привітати ювіляра прийшли колеги по перу , кримськотатарські письменники , поети , журналісти , громадські діячі , ветерани Кримськотатарського національного руху , члени Меджлісу кримськотатарського народу.

Захід розпочався з показу відеоролика про життя і діяльність Закіра К’уртнезіра та історії створення та видання релігійно – громадської газети «Хідаєт».

Після вітального слова самого винуватця торжества , його привітав Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв. Він зазначив , що газета «Хідаєт» , що в перекладі з кримськотатарської означає «вірний шлях» , стала першою релігійною газетою , видаваною після масового повернення народу на свою історичну Батьківщину.

Газета видається кримськотатарською мовою , тиражем 10 тисяч примірників , і виконує функцію відродження та розвитку Ісламу в Криму . Муфтій висловив упевненість , що в майбутньому тираж газети досягне 50 тис. примірників , так як її роль у відродженні традиційної віри кримських татар – Ісламу – надзвичайно велика.

Хаджі Еміралі Аблаєв подякував редактору газети Закіру К’уртнезіру за багаторічну і віддану працю і нагадав , що саме Закір – аг’а належить ідея видання релігійної газети, яку ось уже 20 років і випускає Муфтіят Криму . На знак подяки за сумлінну працю імениннику презентували ноутбук.

Від імені Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чуброва , з 80- річчям Закіра К’уртнезіра і 20 – річчям видання газети «Хідаєт» , іменинника привітав його заступник Айдер Аджимамбетов . За його словами , Закір К’уртнезір , який на сьогоднішній день є одним з найстарших кримськотатарських письменників , служить яскравим прикладом для наслідування сучасній молоді.

Продовжуючи захід, голова Союзу кримськотатарських письменників Різа Фазил зазначив , що Закір К’уртнезір вніс великий вклад не тільки у видання першої мусульманської релігійної газети в Криму , він також є видатним кримськотатарським письменником і поетом , який видав десятки книг , він першим з письменників видав нарис про паломництво в Мекку , після хаджу в 1999 році. Р. Фазил висловив сподівання , що З. К’уртнезір випустить ще не одну книгу. Сам же ювіляр повідомив публіці , що найближчим часом побачать світ дві його книги.

В теплій , дружній атмосфері на адресу ювіляра було сказано безліч побажань і поздоровлень , прочитані його вірші . Кульмінацією вечора стало частування гостей великим святковим тортом з логотипом газети «Хідаєт».

Довідка : Закір К’уртнезір – кримськотатарський письменник , поет , журналіст. Народився 2 грудня 1933 р. в с. Гончарне / Варнаутка Балаклавського району АРК. Діяльність журналіста розпочав у 1957 році в Узбекистані. У 1993 році заснував і нині видає і редагує релігійну ісламську газету «Хідаєт» , яка є офіційним вісником Муфтіяту Криму. З 1982 по 2009 рік Закір К’уртнезір був заступником редактора кримськотатарського журналу «Йилдиз». Його перу належить кілька збірок віршів , нарисів , повістей і оповідань , він видав цілий ряд релігійних книг з навчання Ісламу для дорослих і дітей.

Газета «Хідаєт» видається з 1993 року. Тираж газети – 10 тис. примірників. Газета випускається раз на місяць. Основне місце на сторінках газети відведено основам , вченню , стовпам Ісламу , релігійному життю в Криму.