Меню

Президія Меджлісу солідарна з вимогами про негайну відставку Кабінету Міністрів України та проведення позачергових виборів Верховної Ради України

03 Грудня 2013
Президія Меджлісу солідарна з вимогами про негайну відставку Кабінету Міністрів України та проведення позачергових виборів Верховної Ради України

Заява Президії Меджлісу кримськотатарського народу

«Про політичну ситуацію в Україні»

В Україні розширюється політична криза, викликана віроломним рішенням Кабінету Міністрів України щодо призупинення підготовки до підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС і відмовою Президента України підписати Угоду в ході Вільнюського саміту Східного партнерства.

Настільки протилежні кардинальні зміни в позиції Уряду та Президента України , які заявляли впродовж останніх років про незмінність курсу України на зближення з ЄС , викликали обурення і протест багатонаціонального суспільства України . Мільйони громадян України стали учасниками масових мирних зібрань , мітингів і зборів на підтримку інтеграції України в ЄС.

Офіційна влада України , замість діалогу з суспільством , відповіла погромами мирних акцій громадян і репресіями проти його учасників. Рано вранці 30 листопада 2013 року весь світ став свідком звірячого побиття спецназом МВС України мирної акції на Майдані Незалежності в Києві.

Невиправдана жорстокість по відношенню до студентів , до всіх , хто в повній відповідності з чинним законодавством України і в мирний спосіб вирішив проявити свою громадянську позицію , сколихнула всю Україну .

1 грудня 2013 року більше мільйона громадян України вийшли на Майдан Незалежності і центральні вулиці Києва з вимогами відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Азаровим Н.Я. , покарання винних у погромі мирної акції громадян України та на підтримку євроінтеграції України .

Правляча партія та її сателіти – комуністи , що володіють більшістю голосів у Верховній Раді України , і цього разу проігнорували вимогу і волю Українського народу. 3 грудня 2013 року в парламенті України голосування про відставку Кабінету Міністрів України на чолі з Азаровим Н.Я не набрало потрібної кількості голосів.

Сьогодні ситуація в Україні стала набувати характеру , що загрожує територіальній цілісності України та її суверенітету . Такому розвитку подій сприяють місцеві ради частини регіонів України , в тому числі і Верховна Ради Криму , приймаючи за вказівкою правлячої партії рішення, що містять в собі вимоги про введення надзвичайного стану і придушення силою мирних акцій громадян України .

Президія вищого повноважного представницького органу кримських татар – Меджлісу кримськотатарського народу , який послідовно виступає на підтримку територіальної цілісності і суверенітету України з моменту проголошення її незалежності , висловлює крайню ступінь тривоги за подальший розвиток внутрішньополітичної ситуації в країні і загрозою встановлення авторитарного режиму.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу повністю солідарна з вимогами переважної більшості українського суспільства , що виступає за підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Проведення системних політичних , правових та економічних реформ в Україні можливе лише на основі європейських стандартів у галузі прав людини , національних меншин і корінних народів.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу засуджує будь-які форми насильницьких дій у ході масштабного громадянського протистояння, що розгортається, і закликає всі сторони – суб’єкти політичного і громадського життя України до виходу з політичної кризи виключно мирним способом.

У цій ситуації , Президія Меджлісу кримськотатарського народу солідарна з вимогами про негайну відставку Кабінету Міністрів України та проведення позачергових виборів Верховної Ради України , як таких, що не забезпечили виконання чинного законодавства України про євроінтеграцію України .

Голова Меджлісу кримськотатарського народу

Рефат Чубаров

3 грудня 2012 р.