Меню

Що говорили про кримських татар міжнародні політики на Кримській платформі

24 Жовтня 2024
Що говорили про кримських татар міжнародні політики на Кримській платформі

У столиці Латвії – Ризі – розпочався Третій парламентський саміт “Кримської платформи”. 

Напочатку з вітальним словом виступив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, закликавши учасників розглянути визнання їхніми парламентами акту геноциду кримськотатарського народу у травні 1944-го. За його словами, «кримськотатарський народ мріє про відновлення справедливості».

Особливу увагу темі кримських татар у своїх промовах приділили спікери Естонії, Австрії та Туреччини.

– Днями нами було прийняте рішення щодо визнання депортація кримських татар в 44-році актом геноциду. Ми також засуджуємо політику геноциду кримських татар у Криму з початку російської окупації у 2014 році. Це включає в себе систематичні порушення їхніх прав: заборона використання кримськотатарської мови, вбивства, катування, викрадення тощо. Парламенти, які ще не прийняли цю заяву, ми просимо також підтвердити її, – закликав Лаурі Хуссар, спікер Рійгікогу Естонської Республіки.

– Ми заявляємо про те, що ми виступаємо за територіальну цілісність України і за повернення українських територій у межах міжнародно визнаних кордонів. Ми не маємо ігнорувати жахливі порушення прав людини у місті Севастополь, закликаємо до демілітаризації півострова і виступаємо проти примусової паспортизації, позбавлення українських громадян ідентичності і депортації кримських татар, – заявив Франц Ебнер, Президент Федеральної ради Австрії.  

– Ми підтримуємо кримськотатарських братів і сестер і покладаємо великі надії на те що найближчим часом вони зможуть повернутися у свої домівки. Ми радо вітаємо звільнення пана Джеляла, представника Меджлісу. Ми надаємо можливу підтримку представникам кримськотатарського народу, зокрема незаконно увʼязннним. Сподіваємося що вони зможуть возʼєднатися зі своїми родинами, – Бекір Боздаг – заступник спікера Великих національних зборів Туреччини.

– Дорогі друзі, Україна та українці, кримські татари, які змогли повернутися лише після 45 років відчайдушної боротьби за свою батьківщину до Криму, як ніхто інші в світі хочуть і прагнуть миру, хочуть і прагнуть зупинити ці звірства, вбивства, неймовірні руйнування, катування мирних громадян та викрадення дітей на окупованих територіях, припинити страждання і кровопролиття. Але цей мир повинен бути справедливий. Ми не готові платити за цей мир будь-яку ціну. Ми не торгуємо нашими територіями. У тому числі Кримом, батьківщиною кримськотатарського народу, який росія перетворила на військовий плацдарм для подальшого поширення розширення своєї агресії проти інших країн, – наголосив у завершальній промові Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.