Меню

У Меджлісі відбулася зустріч-нарада «Зруйноване дитинство»

27 Вересня 2024
У Меджлісі відбулася зустріч-нарада «Зруйноване дитинство»

26 вересня 2024 року, з метою обговорення питань надання допомоги сім’ям кримських політв’язнів та їхнім дітям, які проживають у тимчасово окупованому Криму, у Меджлісі кримськотатарського народу відбулася зустріч-нарада «Зруйноване дитинство».

У зустрічі, яка проходила у формі офлайн/онлайн, взяли участь керівництво та члени Меджлісу кримськотатарського народу, Омбудсмен Туреччини Шереф МАЛКОЧ, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань прав людини по Автономній Республіці Крим та міста Севастополь Ельвін КАДИРОВ, заступник Постійного Представника Президента України Автономній республіці Крим Денис ЧИСТЯКОВ, представники Посольства Туреччини в Україні, волонтери, керівники та представники благодійних організацій*.

За результатами зустрічі-наради учасники взяли в роботу низку пропозицій, реалізація яких здатна суттєво допомогти сім’ям політв’язнів, які опинилися у вкрай скрутному становищі внаслідок незаконного позбавлення волі їхніх батьків, чоловіків, синів.

Довідково: З лютого 2014 року на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією системно порушуються права людини і основоположні свободи, зокрема право на свободу слова, мирних зібрань, свободу світогляду та віросповідання, вчиняються злочини проти людяності, воєнні злочини та інші порушення норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, здійснюються політично вмотивовані кримінальні переслідування, незаконні позбавлення волі, обшуки, застосовуються катування, порушується право на справедливий суд. 

Станом на серпень 2024 року російські окупанти  незаконно ув’язнили в Криму з політично вмотивованих звинувачень 218 осіб, з них 133 – кримські татари.

Неповнолітні діти у сім’ях політв’язнів переживають особливу трагедію у зв’язку з незаконним переслідуванням їхніх батьків. Перебуваючи ще в дитячому віці, багато хлопчиків і дівчаток, чиїх батьків піддали репресіям і незаконно позбавили волі, миттєво дорослішають,  усвідомлюють свою відповідальність за інших членів родини. Дуже важливим у таких ситуаціях є надання їм громадської підтримки та уваги.

_____________

*детальна інформація щодо низки організацій та осіб, які брали участь у нараді не надається з  міркувань безпеки в умовах російсько-української війни