Меню

Володимир Зеленський відкрив Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Києві

11 Вересня 2024
Володимир Зеленський відкрив Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу у Києві

У Києві відбулася урочиста церемонія відкриття Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Подія відбулася напередодні Четвертого Саміту Кримської платформи.

Під час церемонії відкриття Меморіалу президент України Володимир Зеленський зазначив, що росія знов намагається повторити злочини часів геноциду кримськотатарського народу.

  • Сьогодні наші брати і сестри: кримські татари, українці, активісти, всі сміливі люди — сидять у російських тюрмах за те, що говорять правду, за те що не підкорилися цьому окупанту. Леніє Умерова, Сервер Мустафаєв, брати Азіз та Асан Ахтемови,  і ще сотні інших нащадків, раніше депортованих, знову зазнають гонінь та переслідувань. Але окупанти не зможуть нас зломити так саме як не зламали тих, кого депортували у 1944 році, — наголосив Президент України.

Під час заходу також виступив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який зазначив, що після окупації Криму росією, трагічні сторінки історії кримськотатарського народу знов повторюються.

  • Знову репресії, викрадення людей, сотні арештів, тортури у в’язницях, примус воювати проти своєї ж країни, утиски корінного народу України і знову заселення Криму росіянами. Керівники росії змінюються, але сутність залишається постійною. Тому цей Меморіал — не тільки пам’ять про жахи приходу “російського миру”, але й нагадування про те, з яким сусідом ми змушені співіснувати, — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Відкриття пам’ятника для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу було ініціативою Президента України, про яку він оголосив 18 травня минулого року. А в цей же день 2024 року, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, у Києві відбулась урочиста церемонія закладення каменя майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.