Меню

Cтартував третій саміт Кримської платформи

23 Серпня 2023
Cтартував третій саміт Кримської платформи

Фото: УНІАН

23 серпня у Києві розпочався третій саміт Кримської платформи. Головне питання саміту — майбутнє Криму, деокупація півострова військовим шляхом.

На третю Кримську платформу запрошені представники 100 країн. Очікується, що у порівнянні з попередніми роками приїде більше представників країн Глобального Півдня, пише Суспільне.

Цьогоріч на майданчику українські урядовці презентують нову стратегію деокупації Криму. Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Третій саміт Кримської платформи відбудеться у чотирьох форматах: зустрічі на рівні лідерів держав, парламентські саміти, експертні зустрічі та наради міністрів закордонних справ.

Президент України Володимир Зеленський оголосив про початок роботи третього саміту Кримської платформи. Цьогоріч на саміті представлено 63 держави, міжнародні організації, держави Європи та Азії, обох Америк, Африки.

“Яке основне завдання Кримської Платформи? Готувати деокупацію. Ми розуміємо, як повернемось в Крим. Ми розуміємо, скільки кроків треба нам всі зробити. Ми розуміємо, наскільки це непросте таке важливе завдання, але ми бачимо цей шлях. Крим — це ключ до безпеки Чорного моря. Не можна залишити ключі в руках терористів. І ми не залишимо”, — сказав він.

За словами президента, повоєнна трансформація України забезпечить Криму такі зміни, що дозволяють йому працювати та бути економічно привабливим весь рік, а не лише в сезон.