Меню

Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв бере участь у церемонії закладки фундаменту мечеті Близькосхідного університету та будівництва Кіренійського університету в ТРПК

27 Вересня 2013
Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв бере участь у церемонії закладки фундаменту мечеті Близькосхідного університету та будівництва Кіренійського університету в ТРПК

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв з 26 по 29 вересня 2013 року перебуває в Турецькій Республіці Північного Кіпру ( ТРПК ) .

На запрошення ректора Близькосхідного університету ТРПК Суата Гюнселя глава Меджлісу М.Джемілєв та супроводжуючі його голова земляцтва кримських татар у Києві Аслан Омер Киримли і делегат Курултаю 5 скликання , радник голови Меджлісу Рустем Умеров приймають участь в урочистій церемонії закладання фундаменту мечеті університету та майбутнього будівництва Університету Кіренії .

За словами керівництва Близькосхідного університету , мечеть , яка буде побудована на території одного з кампусів університету , буде однією з найбільших за місткістю серед мечетей Кіпру.

«Мечеть Близькосхідного університету зможе вмістити до 10 000 молільників одночасно , – повідомляє прес – служба Університету . У проекті майбутньої мечеті зведення шести мінаретів , чотири з них будуть 72 метри заввишки з трьома балконами (шараф) , і два мінарети висотою в 54 метри з двома балконами. Вітражі на вікнах будуть відображати спадкоємність класичної османської архітектури».

У цей же день , глава Меджлісу М.Джемілєв взяв участь в урочистій церемонії закладання фундаменту майбутнього будівництва Університету Кіренії .

Майбутній університет Кіренії займе площу в 6,5 га в районі Нового порту, відомого на весь світ турецького міста Кіренії .

Комплекс Кіренійського університету вмістить у себе 5 факультетів , бібліотеку , лекційні та конференц-зали , адміністративну будівлю , спортивні майданчики , а також док. Будівлі університету представлятимуть собою злиття архітектури та символізму цивілізацій , які залишили свій слід на Кіпрі.

Концепція університету полягає у викладанні сучасних дисциплін , що також позначиться в сучасному дизайні університету.

На завершення урочистих заходів для Голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та супроводжуючих його глави земляцтва кримських татар у Києві Аслана Омер Киримли і радника голови Меджлісу Рустема Умерова провели екскурсію по будівлі Близькосхідного університету ТРПК та його численних навчальних корпусах. Главі Меджлісу показали сучасно обладнані навчальні аудиторії, басейни, а також колекцію раритетних автомобілів, які є власністю ВНЗ.

З нагоди візиту Мустафи Джемілєва в ТРПК було дано обід, у якому взяли участь екс-глава парламенту ТРКС Хасан Бозер, екс-міністр фінансів ТРПК Ерсін Татар, проректор Близькосхідного університету Фахреддін Садикьог’лу, а також кримськотатарські студенти, що навчаються в Близькосхідному університеті.