Меню

Прощавай, Сервере Ебубекіров!

27 Липня 2023
Прощавай, Сервере Ебубекіров!

Помер Сервер Узеїр оглу ЕБУБЕКІРОВ, який проживав у Бахчисараї з 1988 року, один із діячів нашого культурного життя, перший директор музею Ханського палацу.

Сервер ефенді народився в 1951 році в селі Койташ Самаркандської області. Його коріння – по материнській лінії з села Чоргуна Бахчисарайського району, дід Мамашай.

Сервер ЕБУБЕКІРОВ закінчив школу в Самарканді, студент відкритої в 1968 році в Ташкентському педагогічному інституті кафедри кримськотатарської мови та літератури, а через п’ять років став одним із перших випускників цієї кафедри. Він викладав у школі протягом усієї своєї кар’єри.

На початку 1980-х два роки працював перекладачем і репортером «Прапор Леніна». Після цього він переїхав на Кавказ і працював не за фахом.

У 1988 році Сервер кфенді повернувся у Крим, Бахчисарай. Намагався влаштуватися на роботу в місцевий музей, але на певний час перешкодою стало національність. Через рік його прийняли науковим співробітником, 1991 p. був призначений завідувачем відділу І. Гаспринського. На базі цього відділу був створений окремий музей нашого великого діяча та однодумця.

1996 р. коли на базі Ханського Палацу було відкрито Музей історії та культури кримських татар, Сервер ЕБУБЕКІРОВ став його першим директором, і пропрацював на цій посаді до 2011 року. До самого кінця продовжував свою дослідницьку роботу, зокрема щодо періоду відкриття Кримського ханства, яке його цікавило.

Після окупації Криму його дослідницькі можливості були обмежені, а попередні наукові контакти майже втрачені. Але він зберіг меншість Українського геральдичного товариства.

Сервер ефенді став дуже обізнаним фахівцем і присвятив свою значну роботу збереженню невід’ємної частини нашої культури – музейної справи та національної єдності.

З приводу смерті Сервера Узеїр оглу ЕБУБЕКІРОВА ми висловлюємо глибокі співчуття його дружині Наджіє, родині та всім його родичам.

Allah rahmet eylesin!

Меджліс кримськотатарського народу