Меню

Меджліс зустрівся із делегацією Сенату Чехії

15 Червня 2023
Меджліс зустрівся із делегацією Сенату Чехії

14 червня в офісі Меджлісу кримськотатарського народу відбулась зустріч представників Меджлісу кримськотатарського народу з парламентською делегацією Чехії.

У зустрічі взяли участь представники Комітету з питань закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Парламенту Чеської Республіки: Голова – Павел ФІШЕР (Pavel Fischer), заступник голови Комітету Мірослав БАЛАТКА (Miroslav Balatka), член Комітету Вацлав ЛАСКА (Václav Láska), член Комітету Марек ОШТЯДАЛ (Marek Ošťádal),  член Комітету Ян СОБОТКА (Jan Sobotka) та заступник голови Сенату Томаш ЧЕРНІН (Tomáš Czernin), а також Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек МАТУЛА (Radek Matula), заступник посла Їржі ПРЕЦЛІК (Jiří Preclík), другий секретар Ян ХУДОБА (Jan Chudoba) та третій секретар Якуб ЛЕВАНДОВСЬКІ (Jakub Lewandowski).

Від Меджлісу кримськотатарського народу в зустрічі взяли участь Мустафа ДЖЕМІЛЄВ – лідер кримськотатарського народу, народний депутат України, Ескендер БАРІЄВ – Голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу, Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, Різа ШЕВКІЄВ – член Меджлісу кримськотатарського народу, Генеральний директор БФ «Фонд Крим».

На зустрічі представники Меджлісу кримськотатарського народу подякували народу Чехії за підтримку України у боротьбі з світовим терористом – росією, за активну участь у Кримській Платформі, також парламентську делегацію було поінформовано про тенденції порушень прав людини в окупованому Криму та воєнні злочини на нових окупованих територіях півдня України.

Депутати проінформували, що у Чехії ухвалено закон-аналог Акту Магнітського, тому найближчим часом Меджлісом кримськотатарського народу будуть передані списки осіб, які порушують права людини в окупованому Криму, з документами, що підтверджує їх злочини.

Парламентській делегації було передано пакет документів зі зверненням до Сенату Чеської Республіки про визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду, а окупацію Криму з 2014 року його продовженням.

Також було запропоновано розглянути можливість виділення стипендій для навчання у ВНЗ Чехії представників кримськотатарської та української молоді з окупованого Криму.

На завершення зустрічі делегації обмінялися пам’ятними сувенірами. Меджлісу вручили вазу з чеського скла, а чеській делегації вручили тарілку з кримськотатарським орнаментом, виготовлену майстром Рустемом Скібіним.