Меню

Політв‘язня Амета Сулейманова перевели з-під домашнього арешту до ізолятора

06 Квітня 2023
Політв‘язня Амета Сулейманова перевели з-під домашнього арешту до ізолятора

Життя кримського політв’язня та громадянського журналіста Амета Сулейманова опинилося під загрозою. Російські окупанти взяли його під варту й доставили в ізолятор попри хворобу серця.
Про це повідомила громадянська журналістка, правозахисниця Мумінє Салієва.

З березня 2020 року Сулейманов перебував під домашнім арештом за станом здоров’я. Він страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця та стоїть у черзі на трансплантацію серцевого клапана.

На початку лютого російський апеляційний суд залишив у силі вирок Південного окружного військового суду Сулейманову — 12 років колонії суворого режиму за нібито причетність до міжнародної організації “Хізб ут-Тахрір”, — йдеться у повідомленні.

Співробітники пенітенціарної служби приїхали за кримським татарином ввечері 5 квітня. Такі дії окупанти пояснили тим, що прийшов документ, в якому стверджується: вирок Амета Сулейманова вступив у силу.

Сулейманов три роки перебував під домашнім арештом через стан здоров’я.
Протягом судового процесу захист намагався донести, що стосовно Сулейманова не можна застосовувати подібний захід.

29 жовтня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив вирок жителям Криму – фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Суд визнав їх винними за звинуваченням у «спробі насильницького захоплення влади», а також «в участі в терористичній організації» та виніс ухвалу про ув’язнення фігурантів у колонії суворого режиму.

За інформацією адвоката Едема Семедляєва, Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років колонії суворого режиму, Осман Сейтумеров – 14 років, Амет Сулейманов – 12 років, Рустем Сейтмеметов – 13 років. Як повідомив адвокат, усі засуджені мають 3 роки та 6 місяців відсидіти спочатку у в’язниці.