Меню

Зустріч Меджлісу з депутатами Великих національних зборів Туреччини

27 Лютого 2023
Зустріч Меджлісу з депутатами Великих національних зборів Туреччини

24 лютого 2023 року в Києві відбулася зустріч Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата ЧУБАРОВА та члена Меджлісу кримськотатарського народу Різи ШЕВКІЄВА з депутатами Великих національних зборів Туреччини / Türkiye Büyük Millet Meclisi Ахметом ЙИЛДИЗОМ (Ahmet Yıldız) та Хаканом СІДАЛІ (Hakan Sıdalı), яких супроводжував Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні пан Ягмур Ахмет ГУЛЬДЕРЕ (Yağmur Ahmet Güldere).

Турецькі парламентарі Ахмет ЙИЛДИЗ  та Хакан СІДАЛІ перебували в Києві з офіційним візитом, під час якого  вони прийняли участь у різних  державних заходах, що відбувалися в Києві у зв’язку з першими роковинами повномасштабного вторгнення російських військ на материкову частину території України. Вчора ж Ахмет ЙИЛДИЗ та Хакан СІДАЛІ відвідали місто Ірпінь, де оглянули місця злочинів, скоєних російськими військами у лютому-березні 2022 року.

На початку бесіди Рефат ЧУБАРОВ і Різа ШЕВКІЄВ висловили співчуття турецькому народу у зв’язку з тяжкими  наслідками потужного землетрусу, який стався в Туреччині 6 лютого 2023 року.

Депутати Ахмет ЙИЛДИЗ та Хакан СІДАЛІ зі свого боку відзначили дії Української держави, яка однією з перших прийшла на допомогу Туреччині у порятунку постраждалих людей.

«Турецьке суспільство дуже зворушене тим, що українці, які перебувають у стан війни із зовнішнім противником і переживають у зв’язку з цим неймовірні труднощі, простягли руку допомоги своєму сусідові», зауважили турецькі парламентарі.

Члени парламенту Туреччини також висловили подяку всім громадянам України, які підтримали ініціативу Меджлісу кримськотатарського народу та взяли участь у зборі та направленні гуманітарної допомоги в райони Туреччини, що особливо постраждали від землетрусу.

Учасники зустрічі обмінялися думками та оцінками щодо ситуації в Україні, включаючи і окупований росією  Крим, і про становище кримськотатарського народу.

При цьому з обох сторін були озвучені та обговорені конкретні пропозиції, спрямовані на системну взаємодію та співпрацю політиків та організацій громадянського сектору Туреччини та України.

******************

Ахмет ЙИЛДИЗ (Ahmet YILDIZ) – депутат Великих національних зборів Туреччини від правлячої Партії справедливості та розвитку (Adalet ve Kalkınma Partisi), керівник турецької парламентської делегації в ПАРЄ

Хакан СІДАЛІ (Hakan SIDALI) – депутат Великих національних зборів Туреччини від опозиційної партії Хороша партія (İyi Parti), член турецької парламентської делегації в ПАРЄ