Меню

Координаційний штаб щотижня обговорює проблеми кримчан, які виїхали до інших країн

14 Лютого 2023
Координаційний штаб щотижня обговорює проблеми кримчан, які виїхали до інших країн

В Україні щотижня збирається координаційний штаб для вирішення проблем мешканців тимчасово окупованих територій, зокрема кримчан, які виїхали до третіх країн.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

– Щотижня збирається координаційний штаб, і ми розглядаємо неврегульовані законодавством питання громадян України із тимчасово окупованих територій, зокрема із Криму, які опинилися на території інших країн. Розглядаємо ті чи інші постанови і полегшуємо, де це можливо, оформлення документів, – зазначив він.

За словами Чубарова, було ухвалене важливе рішення, що консульства України можуть оформлювати свідоцтва українського зразка про народження дітей на підставі документів, виданих окупаційними адміністраціями.

– Свідоцтва окупаційних адміністрацій не визнаються, однак їхній зміст беруть до уваги і на підставі інших підтверджуючих документів оформлюють українські документи. Це дуже важливий крок, адже свідоцтво про народження необхідне для отримання паспорта, – зазначив Чубаров.

Він також розповів, що наразі вирішується питання відкриття у Туреччині державного підприємства “Документ”.

– Це підприємство мають відкрити у Стамбулі. Воно видаватиме певні документи України і нашим громадянам, які залишили Крим та інші тимчасово окуповані території, не треба буде їхати для цього до України, – пояснив голова Меджлісу.

Водночас він зауважив, що, згідно з процедурою, отримання документів вимагає певного часу, в індивідуальному порядку ці терміни не скорочують.