Меню

Меджліс та КРЦ ініціюють повернення населеним пунктам у Криму історичних назв

14 Лютого 2023
Меджліс та КРЦ ініціюють повернення населеним пунктам у Криму історичних назв

Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію «Повернемо назви – повернемо Крим». У її межах ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв. 

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

– Ми – Меджліс, Кримськотатарський ресурсний центр – підготували листи до Кабміну, щоб розпочався процес підготовки постанови Верховної Ради України про перейменування населених пунктів тимчасово окупованого Криму. Юристи КРЦ підготували листи до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України про перейменування залізничних станцій на території Криму, бо багато з них також мають радянські та колонізаторські назви. Ми підготували для них назви, пов’язані з населеними пунктами, де розташовані ці станції. Також надіслані листи до Комітету з водного господарства для зміни назв водних об’єктів. Якщо в картографії України будуть змінені назви, вони будуть змінені і в міжнародних картографічних структурах. Нам треба продемонструвати, хто є господарем Криму, – розповів Барієв.

Барієв акцентував, що змінити колонізаторські та радянські назви в тимчасово окупованому українському Криму дозволяють низка законів.

– Зокрема в пункті 5 Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» йдеться, що держава забезпечує право депортованих осіб на повернення історичних назв населеним пунктам, перейменованим за часів СРСР у зв’язку з депортацією. Також у пункті 3 Закону України «Про корінні народи України» йдеться, що з метою відновлення історичної топоніміки корінних народів Кабмін після консультації з представницькими органами вносить в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України проєкти постанови про перейменування населених пунктів тощо, – уточнив Барієв.