Меню

Меджліс оголошує всеукраїнську акцію «Добрий сусід – найближча родина»

10 Лютого 2023
Меджліс оголошує всеукраїнську акцію «Добрий сусід – найближча родина»

6 лютого 2023 року південну та центральну частини території Туреччини вразила серія потужних землетрусів, що призвели до масштабних руйнувань та людських жертв

Згідно з останньою інформацією, оприлюдненою Міністерством внутрішніх справ Турецької Республіки, у провінціях Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya та  Elazığ загинуло 17 134 особи, отримали поранення – 70 347 осіб.

Україна, разом  з більш ніж 60 країнами світу, терміново  прийшла на допомогу Туреччині та її народу: у постраждалі від землетрусу місцевості вже прибула і приступила до рятувальних робіт зведена пошуково-рятувальна група Державної служби України з надзвичайних ситуацій у складі 87 осіб, у тому числі 18 одиниць рятувальної техніки та 10 пошукових собак.

Турецьке суспільство з особливою вдячністю сприйняло такий шляхетний крок  українського народу, який сам перебуває у надзвичайно складних та драматичних обставинах, викликаних російською збройною агресією, яка триває вже 9 років.

Масштаб руйнувань внаслідок природного катаклізму і кількість людей, які постраждали від руйнівного землетрусу, настільки величезні, що незважаючи на безпрецедентні зусилля, що вживаються урядом Туреччини, а також іншими країнами, що надають допомогу, у жителів місцевостей, де трапилася катастрофа, є постійна потреба у теплій та дитячій одязі, предметах особистої гігієни та громадської санітарії, кип’ятильниках, великих наметах тощо.

Дуже багато сьогоднішніх потреб людей, що проживають у постраждалій від руйнівного землетрусу місцевості  Туреччини, практично однакові з потребами громадян України, які переживають наслідки російських ракетних обстрілів міст і селищ України.

В українській народній мудрості є таке прислів’я  «Добрий сусід — найближча родина», яке відображає людинолюбну суть українців у відносинах до своїх сусідів.

Така риса українців дуже близька до ментальності кримських татар, які також надають особливого значення взаєминам зі своїми сусідами: «Ev alma, komşu al» / «Не вибирай дім, вибирай сусіда».

Ось чому, навіть у такі важкі для України та її громадян часи, зумовлені російсько-українською війною, що триває 9 років; масовими обстрілами російськими ракетами території України, через що вбито тисячі людей та зруйновані сотні міст, селищ та сіл;  окупацією Криму та гоніннями російських окупантів проти корінного кримськотатарського народу, Меджліс кримськотатарського народу виступає з ініціативою проведення всеукраїнської акції «Добрий сусід — найближча родина» з надання гуманітарної допомоги громадянам Туреччини, які постраждали від наслідків руйнівних землетрусів 6 лютого 2023 року.

Всеукраїнська акція “Добрий сусід – найближча родина” проводитиметься протягом одного місяця – з 13 лютого 2023 року по 13 березня 2023 року.

Про перелік першочергових предметів та видів гуманітарної допомоги, що прийматимутися від громадян та організацій України, а також порядок їх оформлення,  місце та час прийому будуть оголошені у ході прес-конференції за участю лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи ДЖЕМІЛЄВА та Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата ЧУБАРОВА, яка відбудеться у суботу 11 лютого о 13.00 у режимі онлайн.

Акредитація журналістів та представників ЗМІ для участі у вказаній онлайн-конференції за електронною адресою: – qrm.mejlis@gmail.com . Прохання в листі про акредитацію обов’язково вказати прізвище та ім’я журналіста, назву ЗМІ, номер телефону для зворотного зв’язку, адреса електронної пошти, на яку надсилатиметься пароль для входу в ZOOM.

Прес-служба

Меджлісу кримськотатарського народу