Меню

Україна розробляє для кримчан спрощену процедуру отримання документів

20 Грудня 2022
Україна розробляє для кримчан спрощену процедуру отримання документів

Фото: bykvu.com

В Україні розробляють спрощену процедуру отримання свідоцтва про народження та свідоцтва про смерть для жителів тимчасово окупованого Криму.

Про це розповів заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков, пише Громадське радіо.

Він наголосив, що за законодавством України, мешканці тимчасово окупованого Криму, які станом на 2014 рік були громадянами України, ними й залишаються. І Україна разом з усім цивілізованим світом вважає їх громадянами України.

– Те, що вони були змушені отримати так звані російські паспорти — це вимушений крок для отримання медичних послуг, і взагалі можливості далі проживати на території Криму. Це була насильницька паспортизація, коли Росія разом з окупацією території одразу намагалася і привласнити мешканців цієї території. Це так звана їхня колонізаторська політика щодо територій, які вони захоплюють, – заявив Чистіков.

Крім того, видача і насильницьке надання російських паспортів також було для політично мотивованих справ, оскільки громадяни України, яких переслідували за проукраїнську позицію, після винесення вироків, Росія не визнавала їх громадянами України, і не хотіла їх брати для у списки для обміну.

Як зазначив Денис Чистіков наголосив, робота з верифікації документів ведеться вже протягом останніх 8 років.

Він нагадав, що мешканці Криму мали можливість до повномасштабного вторгнення отримати українські документи у Херсонські області, а також у будь-якому підрозділі ДМС, або відділеннях РАЦСу, залежно від того, який документ їм був необхідний. Після 24 лютого — це більш складний процес, але процедура все ж таки можлива.