Меню

Джемілєв: у середині наступного року Крим буде звільнений від окупантів

14 Грудня 2022
Джемілєв: у середині наступного року Крим буде звільнений від окупантів

За даними військової розвідки України, у лютому розпочнеться операція зі звільнення Криму і, ймовірно, в середині наступного року півострів буде звільнений від окупантів.

Про це в інтерв’ю QIRIM.News заявив лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

– Україна завдала ударів по військових об’єктах у Криму: у Севастополі, Джанкої, Бахчисараї та інших місцях. Хоча бойові дії активно не проходять у Криму, все ж таки можна говорити, що війна дійшла і до півострова, – розповів він.

Джемілєв зазначив, що успіхи ЗСУ радують у Криму кримських татар, оскільки відкриваються перспективи звільнення півострова і відповідно засмучують росіян.

– Росіяни, які переїхали до Криму після його окупації, намагаються продати свою нерухомість і залишити півострів. Ми виступили із заявою, де закликали росіян не гаяти час і виїхати з Криму, оскільки у разі підриву Керченського мосту це буде зробити складніше, – сказав він.

20 листопада Джемілєв заявив, що Крим буде звільнено військовим шляхом, сценарій мирної деокупації вже неможливий.

Крім того, за словами лідера кримськотатарського народу, після оголошення мобілізації багато кримських татар змушені були покинути кримський півострів, щоб не воювати проти своїх же, проти української армії. Тисячі людей поїхали до країн Європи та Туреччини, хоча Меджліс кримськотатарського народу, звертаючись до народу, не закликав його залишити Крим.

– Ми рекомендували їм продовжувати залишатися в Криму, однак у жодному разі не брати участь у війні проти України, навіть під загрозою тюремного терміну. Все ж багато хто залишив Крим, але разом у багатьох наших людей у Туреччині, з яким я зустрічався там, є бажання повернутися на батьківщину якнайшвидше, – сказав він.

Джемілєв також нагадав, що у Криму порушили сотні судових справ проти тих, хто не хоче воювати у складі російської окупаційної армії.