Меню

Окупанти агітували кримських школярів вступати до армії рф – правозахисники

02 Вересня 2022
Окупанти агітували кримських школярів вступати до армії рф – правозахисники

Фото: Антон Наумлюк

1 вересня в окупованому Криму школярів агітували вступати до лав російської армії, що порушує низку норм міжнародного права. Про це заявив голова правління КримSOS Олексій Тільненко, повідомляє КримSOS.

1 вересня під час «уроків патріотизму» у школах Сімферополя так звані «герої» так званої «спецоперації» розповідали про перспективи контрактної служби у лавах армії рф. Таким чином учнів старших класів вербують до російської армії після завершення навчання. Агітуючи школярів вступати до лав армії рф окупанти нехтують щонайменше 6 нормами міжнародного права, – розповів Тільненко.

За його словами, дії окупантів порушують низку міжнародних документів.

Зокрема, статтю 51 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примушувати громадян окупованої території служити в окупаційній армії, а також забороняє будь-який тиск або пропаганду на користь добровільної військової служби. А також Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Крім того, дії окупантів порушують Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, а також Конвенцію щодо участі дітей у збройних конфліктах.

У КримSOS нагадали, що у липні цього року держдумою росії була внесена поправка до закону про військову службу, яка дозволяє укладати контракти з тими, хто не проходив строкову службу, наприклад, з 18-річними підлітками, які тільки завершили школу.