Меню

У Криму зафіксовано 60 випадків переслідування за “дискредитацію військ рф” – Ташева

22 Серпня 2022
У Криму зафіксовано 60 випадків переслідування за “дискредитацію військ рф” – Ташева

В окупованому Криму зафіксовано близько 60 випадків переслідування за новими так званими “статтями про фейки”, тобто з дискредитації російських військ. Про це повідомила Постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева в інтерв’ю інформаційному агентству АрміяInform.

– Те, що ми побачили після 24 лютого, це кардинально інша історія, тому що це відверто проукраїнська антивоєнна історія. Бо люди в різних формах висловили протест проти війни та проти рф. Ми знаємо близько 60 випадків переслідування за так званими статтями про фейки, тобто з дискредитації російських військ. Це достатньо нова стаття, яка передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність, – наголосила Ташева.

Вона зазначила, що представництво намагається комунікувати з людьми, яких переслідують зараз в окупованому Криму або які вже виїхали з території півострова. Відомо лише ті випадки, які побачили в судових реєстрах.

І це активісти, які не мали стосунку до кримських татар та їхніх протестів. Це просто люди, які незгодні з війною та почали виходити на одиночні пікети. Або розкидали листівки у поштові скриньки, – зауважила Ташева.

Представниця Президента зазначила, що протести в Криму після 2014 року були зосереджені навколо кримських татар. Деякий час ще міг працювати легально Меджліс кримськотатарського народу. Після 2016 року, коли заборонили Меджліс, кримські татари почали групувати навколо себе політичних українців загалом у Криму.

– Згодом почалася хвиля переслідування кримських татар як найбільш «нелояльної групи осіб» у Криму, які й стали політичними в’язнями. Зі 130 осіб, які в Криму або вже переведені на територію рф, 100 – кримські татари. Протестний рух гуртувався навколо підтримки родин політв’язнів, – сказала Ташева.