Меню

Як кримським татарам отримати дозвіл на довготривале проживання у Туреччині

12 Серпня 2022
Як кримським татарам отримати дозвіл на довготривале проживання у Туреччині

Міграційна служба МВС Туреччини з початку серпня розпочала видачу довгострокової посвідки на проживання кримським татарам, визнавши за ними статус «співвітчизників з тюркським корінням», передає QIRIM.News.

Раніше під цей статус підпадали турки-ахиска (турки-месхетинці), уйгури, етнічні турки з Болгарії та Греції.

Посвідка на проживання кримським татарам видається за дорученням глави МВС Сулеймана Сойлу від червня 2022 року. Згідно з чинним законодавством, довгостроковий дозвіл на проживання в Туреччині можуть отримати лише іноземці, які перебувають у країні безперервно протягом восьми років.

Відтепер від кримських татар не буде потрібно виконання цієї умови. Охочі скористатися цим правом зможуть звернутися до регіональних управлінь міграції з необхідними документами, попередньо записавшись на прийом на сайті «e-ikamet.goc.gov.tr».

З цією метою при МВС Туреччини створено Департамент зв’язку з турецькими та спорідненими громадами. Для тюркських співвітчизників створено спеціальну «Карту посвідки на проживання бірюзового кольору».

Згідно з офіційними даними, лише 5 відсотків іноземців, які проживають у Туреччині, мають довгостроковий дозвіл на проживання. При цьому довгостроковий дозвіл на проживання мають 75 відсотків іноземців, що проживають у Туреччині, з тюркським корінням.

Туреччина по сьогоднішній день простягла руку допомоги 4 296 співвітчизникам з тюркським корінням, що зазнали негативного впливу війни між Україною і РФ. У спеціальних центрах у п’яти провінціях Туреччини розміщено 2 804 співвітчизники з тюркським корінням з України, включаючи 409 кримських татар і 2 395 – турків-ахиска.

Відповідно до норми отримання громадянства Туреччини «у винятковому порядку», передбаченої для категорії осіб у статусі «співвітчизників з тюркським корінням», починаючи з 2002 року громадянство Туреччини отримали 101 995 турків-ахиска та 6 787 уйгурів.

Для подання документів на отримання «Карти посвідки на проживання бірюзового кольору» необхідні такі документи:

  • Роздрукування форми заявки (підписується заявником);
  • Паспорт (дві копії);
  • Внутрішній паспорт, виданий у країні заявника;
  • За наявності копія посвідки на проживання; 2 фотографії для біометричного паспорта (зроблені не пізніше шести місяців);
  • Довідка про несудимість: Довідку подають особи віком від 12 років. Довідку можна отримати, як із країни перебування (з перекладом та апостилем), так із правоохоронних органів Туреччини;
  • Довідка про виплату за отримання посвідки на проживання (мито в розмірі 160 турецьких лір, отримане у 2022 році та сплачене у податкових органах Туреччини);
  • Виплата у податкових органах мита за одноразову візу для українських громадян у розмірі 1,033, 66 турецьких лір;
  • Довідка про місце проживання: Нотаріально засвідчений контракт про оренду житла Нотаріально засвідчений лист-зобов’язання від орендодавця житла;
  • Копія про власну нерухомість, довідка про її місцеперебування (видається муніципальним органом)