Меню

Мустафа ДЖЕМIЛЄВ: Спецслужби Росії почали «переорієнтацію» Криму з розколу кримських татар…

23 Листопада 2011
Мустафа ДЖЕМIЛЄВ: Спецслужби Росії почали «переорієнтацію» Криму з розколу кримських татар…

Днями в Сімферополі пройшов мітинг так званого «Об’єднаного фронту кримськотатарських громадських організацій на підтримку ініціативи ветеранів національного руху кримських татар», який заявив про «імпічмент лідерам меджлісу».

За даними правоохоронців, у заході, що відбувся на маленькій площі біля Кримськотатарського національного театру, брали участь приблизно 300 — 400 людей. Тому реально говорити про якийсь імпічмент не доводиться. У мітингу брали участь представники переважно нових громадських організацій — «Нове покоління — Крим», «Себат», «Міллі Фірка». Спочатку було оголошено, що відбудуться збори учасників «Полян протеста» для обговорення та вирішення проблеми виділення земельних ділянок, проте після його початку тема зборів була переорієнтована на критику меджлісу, що викликало невдоволення деяких мимохіть залучених учасників.

Присутні ухвалили резолюцію, в якій «від імені всього народу» говориться, що кримські татари підтримують оголошений 14 листопада поточного року «імпічмент керівництву меджлісу». Автори резолюції зажадали від керівництва Ради міністрів АРК вивести представників меджлісу Рефата Чубарова та Зевджета Куртумерова зі складу комісії з вирішення питань, пов’язаних зі звільненням земель і наданням ділянок, і ввести замість них представників «Полян протеста». «Народ доручає Раді представників і зборам старійшин національного руху скликати позачерговий народний курултай. Він повинен заснувати новий представницький орган», — сказано також у резолюції. Її автори звернулися до Президента Віктора Януковича з проханням відкликати ставлеників голови меджлісу Мустафи Джемілєва з усіх органів виконавчої влади, замінивши їх особами, рекомендованими вищеназваною радою. На завершення мітингу активісти вказаних організацій спалили опудало, яке символізувало Мустафу Джемілєа.

Збори також відвідали й прихильники меджлісу. При цьому правоохоронці створили живий ланцюг між протиборчими сторонами. Незважаючи на це, все ж сталися дрібні сутички, а з голови секретаріату меджлісу Заїра Смедляєва супротивники збили шапку. Невтішні вислови дістав на свою адресу також присутній на мітингу голова Постійної комісії Верховної Ради АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Ремзі Ільясов.

У той же час біля будівлі меджлісу на вулиці Шмідта в Сімферополі пройшов інший мітинг кримських татар. У ньому взяли участь народний депутат Мустафа Джемілєв, його заступник Рефат Чубаров, голова Постійної комісії Верховної Ради АРК Ремзі Ільясов, заступник голови Ради міністрів АРК Азіз Абдуллаєв, представники регіональних меджлісів. Присутні засудили мітинг «Об’єднаного фронту…» й заявили про те, що народ ніякого імпічменту лідерам меджлісу не оголошував. Мітинг ухвалив резолюцію, в якій дії «Об’єднаного фронту…» названі провокацією, спрямованою на розкол кримськотатарського національного руху.

Автори резолюції підкреслюють, що активізація провокацій пов’язана з проведенням найближчим часом Міжнародного форуму з питання залучення до України міжнародної допомоги для вирішення проблем кримськотатарського народу: «Стає очевидним, що супротивники відновлення прав кримськотатарського народу прагнуть, у тому числі, використовуючи провокаторів, торпедувати саму можливість проведення міжнародного форуму». Учасники мітингу засудили дії ряду кримськотатарських громадських організацій і висловили підтримку діяльності курултаю, меджлісу, регіональним і місцевим меджлісам. «Ми звертаємося до всього кримськотатарського народу із закликом рішуче засудити деструктивні дії провокаторів і вжити громадських заходів, спрямованих на забезпечення подальшої єдності та згуртованості кримськотатарського народу!» — сказано в резолюції.

У Сімферополі також відбулися збори представників кримськотатарських молодіжних організацій — «Къырымтатар яшлар меркези» («Кримськотатарський молодіжний центр»), «Яшлар шурасы» («Рада молоді»), «Бизим Къырым» («Наш Крим») і «Яшлар седасы» («Голос молоді»). Вони засудили мітинг, що відбувся за ініціативою організацій «Себат» і «Нове покоління», з метою «роз’єднання кримськотатарського суспільства».

У зв’язку із цими подіями «День» попросив народного депутата України Мустафу Джемілєва розповісти про причини, які викликали таке різке загострення обстановки на півострові.

— Мустафо, ще недавно про деякі з цих організацій, які оголосили вам імпічмент, у Криму не було чути. Ви могли б розповісти, як і для чого вони створювалися?

— Деякі журналісти й політики дуже легко та безвідповідально поставилися до моїх заяв про те, що дестабілізація ситуації в Криму організована зусиллями спецслужб Росії — ФСБ і ГРУ. Ми в меджлісі маємо у своєму розпорядженні оперативну інформацію, яку я можу «Дню» зачитати. Ось оперативні дані станом на травень 2011 року. В них говориться, що у ФСБ розроблений проект дестабілізації ситуації в Криму. Вказана причина — кримські татари нібито є великою небезпекою російським інтересам, тому що перешкоджають намірам зробити Крим частиною Росії. І оскільки головним противником цього задуму виступає меджліс кримськотатарського народу, вони ставлять своїм завданням розділити кримських татар, усунути голову меджлісу й включити в його склад проросійськи налаштованих, керованих із Росії активістів, які в майбутньому сприятимуть цьому процесу.

У вказаній програмі говориться, що «це буде комплексна інформаційна кампанія» (інформаційна війна), на фінансування якої виділяється окремий цільовий бюджет. Для втілення цих заходів у Криму на базі проросійських організацій формується деякий Координаційний штаб, до складу якого ввійдуть декілька політичних експертів, консультантів, політтехнологів із Росії, декілька кримських політиків, журналістів. Робота будуватиметься за декількома основними напрямами. 1. Готується деяке звернення від імені кримськотатарського народу до Президента країни, до Норвезького Нобелівського комітету, всесвітньої громадськості з метою не допустити нагородження Джемільова Нобелівською премією. Довкола цієї заяви створюється потужна резонансна хвиля. 2. Створення в Криму ряду громадських кримськотатарських організацій, що мають широке розгалуження й залучають до своїх рядів нових членів як за соціальною, так і за віковою ознакою, підконтрольних Координаційному штабу Російської Федерації. 3. Створення своїх електронних і друкованих ЗМІ. Планується створення цільового мас-медіа-холдингу (інтернет-видання, газети, листівки, передачі на ТБ), фінансування якого здійснюватиметься з Російської Федерації. 4. Формування нового суспільно-політичного руху, який повинен узяти на себе функцію нової потужної та жорсткої опозиції меджлісу.

Загалом, все тут розписано досить розумно та детально. Зокрема, йде робота з підготовки нового, проросійськи налаштованого лідера для меджлісу. Наскільки відомо, зараз йде добір кандидатур. Крім того, ведеться робота з пошуку деякої «темної конячки», яка до останнього перебуватиме в тіні й спливе в найостанніший момент, а потім буде вибрана головою. Але це маловірогідно, враховуючи те, що новий лідер обиратиметься на курултаї, а його делегатів не одуриш.

Заплановано велику роботу в релігійному середовищі релігійно-політичними групами — хабазитами, салафітами, хізбами та іншими. Як противага «турецькому» ісламу, готується посилення позицій так званого арабського ісламу, визначивши як одне з пріоритетних завдань — ослабити вплив турецького ісламу на мусульманську умму в Криму, а з часом витіснити її й замінити арабськими течіями. Планується підняти давні кримінальні справи стосовно членів меджлісу, хоча я таких справ не пригадую. Про те, що це справді так, свідчить відновлення вигаданої справи проти члена меджлісу Заїра Смедляєва, хоча вона не має перспективи. Створено групу ревізорів і призначено перевірки підприємців із числа кримських татар, які фінансово підтримують нинішні кримськотатарські проукраїнські організації. Також готується ряд депутатських запитів за фактами порушень законодавства в Криму за участю кримських татар.

— Як ви вважаєте, той факт, що пункти, викладені тут як «план», уже мали місце в реальному житті Криму. Чи є це підтвердженням того, що цей документ реалізується?

— Безумовно. Адже цей план розроблявся не для «галочки», реальні події підтверджують, що він реалізується його авторами на практиці в Криму. А ось найсвіжіша інформація, датована вже жовтнем 2011 року, яка також утілюється в життя. Тут говориться про те, що готується проведення декількох потужних масових акцій протесту із залученням великої кількості людей із усіх регіонів Криму, що буде широко висвітлено в ЗМІ, щоб показати — в Криму визріло невдоволення політикою меджлісу. За цією інформацією, Координаційний штаб уже розвернув активну роботу з повноцінного ведення інформаційної війни. Вказані основні заплановані заходи — зрив Міжнародного форуму, який готує меджліс, організація в місцях компактного проживання кримських татар провокацій у разі приїзду міжнародних експертів до Криму, зрив чергового курултаю та скликання з’їзду в новому складі. Сказано, що штаб уже отримав список усіх делегатів курултаю, й по кожному з них ведеться певна робота. Я цікавився, з ким і яка робота проводиться, але, очевидно, вона поки що негласна, й увага буде виявлена до тих, до кого можна буде висунути претензії.

— Чи відомі вам конкретні люди, які проводять цю роботу?

— Відомі. Так, вони чомусь помилково вважають, що я міг би балотуватися у 2-му виборчому окрузі (там найбільше виборців кримських татар), і вже готують для участі у виборах у цьому окрузі якогось Рината Шаймарданова. Зараз він активіст організації «Себат», на своєму інтернет-ресурсі веде так званий «Спецпроект Мустафа», нібито проводить журналістські розслідування, в яких, між іншим, викладена стара інформація, яка давно відома, і він почерпнув її, мабуть, із досьє у спецслужбах.

Знайомий нам також полковник ГРУ Володимир Лисенко, якого деякий час тому українська спецслужба спровадила з України через те, що він «працював з метою введення в керівництво українських організацій, зокрема, меджлісу, проросійськи налаштованих активістів». За нашими даними, він з’являвся в Криму останнім часом уже п’ять разів. Я говорив про це співробітникам нашого СБУ, але вони сказали, що в них такої інформації немає, хоча її в них не може не бути. За нашими даними, він причетний до діяльності вже названого Координаційного штабу.

Я знаю також лідера нової організації «Новое поколение — Крым» Руслана Бальбека, який раніше був двічі засуджений, і до мене як до народного депутата зверталися його батьки з проханням якимсь чином захистити його. Я звертався до правоохоронних органів із проханням виявити поблажливість до молодої людини, і його справді звільнили. Але він якимось чином потрапив на один із телеканалів і наговорив багато нісенітниць, після чого незабаром був знову засуджений уже за іншим звинуваченням. Я знову намагався його захистити. Тепер він знову на волі. Я так розумію, що він вийшов не просто так, а з конкретним завданням, яке зараз і виконує.

— Які, на ваш погляд, можуть бути наслідки цієї жорсткої інформаційної кампанії для Криму, для України в цілому?

— Я не думаю, що ця робота серед кримських татар матиме великий успіх, хоча якась кількість обдурених людей все ж з’явиться. За нашими даними, учасникам цього мітингу його організатори платили по 130 гривень, що досить мало. Як бачимо, велика частина кримських татар була залучена на мітинг обманом, їх просто привезли не туди, куди обіцяли. У той же час ця інформаційна війна є вкрай небезпечною, оскільки вона направлена на підривання стабільності в нашій державі, на підготовку відділення частини території від суверенної України. Це — реальна загроза національній безпеці України. І це — лише початок. Як видно, ФСБ та інші спецслужби Росії почали «переорієнтацію» Криму з розколу кримських татар як найбільш проукраїнської сили в Криму, з дестабілізації ситуації на півострові. Ми, може, не знаємо всіх наступних запланованих етапів. Немає сумніву, що організатори цих акцій планують надалі залучати все більш широкі верстви — проросійські організації, силові структури; на останньому етапі, можливо, армію та флот — а це вже не жарти.

Микола СЕМЕНА, Сімферополь