Меню

«Сабріє Ереджепову часто називали «матір’ю Криму», – Сафуре Каджаметова

12 Липня 2012
«Сабріє Ереджепову часто називали «матір’ю Криму», – Сафуре Каджаметова

В Республіканській кримськотатарській бібліотеці ім. І. Гаспринського відбулося спецпогашення, присвячене випуску в обіг художнього, маркованого конверта із зображенням Заслуженої артистки КАРСР та Узбекистану, співачки Сабріє Ереджепової.

Захід приурочено 100-річчю від дня народження Заслуженої артистки КАРСР та Узбекистану, співачки Сабріє Ереджепової.

В урочистій церемонії спецпогашення взяли участь заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов, голова Асоціації кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі» Сафуре Каджаметова, заступник голови Рескомнацу АРК Еміне Авамілєва, голова Ліги кримськотатарських жінок Сафінар Джемілєва, директор Кримської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Руслана Крізська, друзі , родичі, учні Сабріє Ереджепової і представники кримськотатарської громадськості.

«Ім’я Сабріє Ерджепової серед кримськотатарського народу – це ціла легенда, – сказав у своєму виступі Голова Постійної комісії ВР АРК з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Ремзі Ільясов. – Кожна родина, чуючи це ім’я, відразу ж згадує все найкраще, що було в житті кримських татар. 100-річчя з дня народження Сабріє Ереджепової – це свято для кримськотатарського народу». Ремзі Ільясов висловив слова подяки главі Меджлісу кримськотатарського народу, народному депутату України Мустафі Джемілєву, який зареєстрував у Верховній Раді України проект Постанови № 10438 «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової» і, як відомо, 5 липня 2012 року Верховна Рада України остаточно прийняла вказану Постанову.

Керівник управління Меджлісу кримськотатарського народу з освіти та культури Сафуре Каджаметова, в свою чергу, висловила подяку співробітникам «Укрпошти», в зв’язку з тим, що це вже четверте спецпогашення маркованого художнього конверта. «Це дуже радісний для нас усіх день, – сказала Сафуре Каджаметова. – Сабріє Ереджепову в Узбекистані часто називали «матір’ю Криму». Дійсно, адже вона була повністю проникнута духом півострова, вона жила ним, вона була частиною його. Молоді виконавці, що з’являються зараз на нашій естраді, повинні брати приклад з неї, повинні намагатися співати так, як робила це вона і як вона, бути патріотом своєї батьківщини – Криму !» .

Наприкінці своєї промови Сафуре Каджаметова від свого імені та від імені кримськотатарської інтелігенції подякувала Мустафі Джемілєву за ту роботу, яку він виконав з метою увічнення пам’яті великої співачки кримськотатарського народу.

«Сабріє Ереджепова – гідна дочка свого народу і Крим може пишатися нею! Вона за свою любов до Батьківщини, до свого народу була засуджена і відправлена до сталінських таборів на 10 років. Те, що ми робимо – це лише маленька часточка того, що ми можемо зробити в пам’ять про Сабріє ханим», – сказала у своєму виступі голова Ліги кримськотатарських жінок Сафінар Джемілєва.

За словами С.Джемілєвої, у вересні цього року в Криму пройдуть заходи, присвячені пам’яті Сабріє Ереджепової. Зокрема, в Кримськотатарському театрі пройде День пам’яті легендарної кримськотатарської співачки, а в Кримськотатарському музеї відкриється виставка, присвячена її життю і творчості.

Учні та послідовники багатої творчості Сабріє Ереджепової – Рустем Меметов, Гулізар Бекірова, Уріє Керменчиклі, Зарема Алмазова та багато інших зазначали у своїх виступах і спогадах про легенарну співачку, що це була велика жінка, віддана всією душею і серцем своєму народу. «Її голос і талант унікальні», – говорили учасники заходу.

Спецпогашення також відвідала відома кримськотатарська актриса довоєнного Кримськотатарського театру, Заслужена артистка України Айше Діттанова, одна із засновниць Кримськотатарського театру. Айше Діттанова прилетіла із США спеціально на пам’ятні заходи, приурочені 100-річчю від дня народження її подруги Сабріє Ереджепової.