Меню

Верховна Рада України прийняла Постанову «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової»

05 Липня 2012
Верховна Рада України прийняла Постанову «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової»

За вказане рішення 5 липня 2012 року проголосували народні депутати України. У Постанові, автором якого є народний депутат України Мустафа Джемілєв, зазначається, що 12 липня 2012 року виповнюється 100 років від дня народження відомої кримськотатарської співачки, народної артистки Узбецької РСР Сабріє Ереджепової.

Відповідно до Постанови, уряду України рекомендовано в двотижневий строк з дня прийняття документа створити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової, а також розробити і затвердити план урочистих заходів, вирішити питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Постанова «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової» також містить ряд інших рекомендацій та пропозицій, зокрема, здійснити заходи щодо перепоховання Сабріє Ереджепової з м.Ташкента (Узбекистан) на батьківщину – в Бахчисарай (Україна), Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле – та радіопередачі, присвячені життю та діяльності кримськотатарської народної співачки Сабріє Ереджепової і сприяти висвітленню в засобах масової інформації заходів, що проводяться у зв’язку зі святкуванням 100-річчя від дня народження, Українському державному підприємству поштового зв’язку “Укрпошта” видати серію поштових марок з портретом Сабріє Ереджепової, передбачити видання ювілейного компакт-диска з творчої спадщини Сабріє Ереджепової.

Контроль за виконанням Постанови покладено на Комітет Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Постанова No.10438 «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової» вступає в силу з дня її прийняття, тобто з 5 липня 2012 року.

Нагадаємо, що Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв 7 травня 2012 року зареєстрував у Верховній Раді України проект Постанови No. 10438 «Про святкування 100-річчя від дня народження Сабріє Ереджепової».

Для довідки: Сабріє Ереджепова (12.07. 1912 р. – 18.09.1977 р.) – видатна кримськотатарська народна співачка, заслужена артистка Узбецької РСР.

Будь-які пісні в її виконанні ставали народними. Присвятивши все своє життя і творчість рідному народу, вона залишила йому у спадок невичерпну любов до народної пісні.

Сабріє Ереджепова – перша, хто на професійному рівні продемонстрував багатство кримськотатарського пісенного фольклору. Вона співала пісні тільки свого народу і стала своєрідним еталоном виконавської майстерності. І сьогодні немає жодного кримського татарина, який би не любив її і не пишався б нею.