Меню

За розпалювання міжнаціональної ворожнечі – до відповідальності!

04 Липня 2012
За розпалювання міжнаціональної ворожнечі – до відповідальності!

4 липня 2012 року в Сімферополі пройшла прес-конференція на тему: «Юристи вимагають притягнути до відповідальності лідера Координаційної ради російських організацій Севастополя і Тавриди Тюніна В.Л., за розпалювання міжнаціональної ворожнечі на одному з кримських телеканалів».

Організаторами прес-конференції були юристи Тейфук Гафаров і Рустем Османов. Вони розповіли журналістам про ситуацію, що сталася на ток-шоу «Гравітація» на телеканалі АТР 29 червня 2012 року.

«29 червня, під час ток-шоу «Гравітація», – сказав Тейфук Гафаров, – один з лідерів громадської організації Севастополя і Тавриди Володимир Тюнін, прекрасно розуміючи, що аудиторією цього телеканалу є кримські татари, допустив деякі висловлювання, які на нашу думку розпалюють міжнаціональну ворожнечу».

На прес-конференції також було заявлено, що Тейфук Гафаров реалізував свій намір звернутися в прокуратуру з приводу шовіністичних висловлювань Володимира Тюніна.

З липня 2012 року юристи звернулися до Прокуратури АРК з заявою про скоєння злочину передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України – «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань».

Т. Гафаров підкреслив, що стаття 161 Кримінального Кодексу України передбачає відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Як повідомив на прес-конференції Тейфук Гафаров, за цією статтею було заведено близько 30 кримінальних справ по всій Україні. На питання про те, яке покарання вона передбачає у випадку, якщо будуть визнані неправомірними дії Володимира Тюніна, він відповів: «Це залежить від ступеня його провини. Покарання може бути, починаючи від штрафу до позбавлення волі».

Наприкінці прес-конференції Рустем Османов зазначив, що з їхнього боку буде робитися все можливе, щоб правоохоронними органами та прокуратурою було вжито заходів щодо запобігання висловлювань і дій, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Він також сказав, що будь-яка людина може звернутися до них за допомогою для складання заяв в прокуратуру за статтею 161 КК України і отримає кваліфіковану допомогу.


Нагадаємо, що 3 липня 2012 року в ході засідання Громадської гуманітарної ради глава держави В.Янукович заявив, що правоохоронці повинні жорстко реагувати на спроби розв’язати конфлікти на міжетнічному грунті.

«Усім спробам розв’язати конфлікти на міжетнічному грунті потрібно дати своєчасну і жорстку відповідь», – підкреслив він.

«Як Глава держави хочу запевнити всіх, що питання реалізації прав осіб, які належать до національних меншин, буде і надалі під постійним контролем», – підкреслив Президент, передає його прес-служба.