Меню

Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв взяв участь в роботі Громадської гуманітарної ради при Президенті України

02 Липня 2012
Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв взяв участь в роботі Громадської гуманітарної ради при Президенті України

3 липня 2012 року під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулася Громадська гуманітарна рада при Президенті України.

В роботі Ради взяв участь голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

В ході свого виступу, М.Джемілєв констатував намір української держави зробити перші кроки на шляху гармонізації міжнаціональних взаємин шляхом необхідності прийняття Концепції державної етнонаціональної політики. Глава Меджлісу, народний депутат України запропонував Громадській гуманітарній раді і голові держави виступити з ініціативою об’єднати два проекти Концепції з метою якнайшвидшого ухвалення даного документа.

Як відомо, автором одного проекту Концепції є М.Джемілєв, другий проект поданий урядом України. «Я цілком готовий поступитися авторством, за умови включення в урядовий проект Концепції деяких положень з мого проекту. Для цього необхідне відповідне доручення і формування спільної парламентсько-урядової робочої групи і 2-тижні роботи на канікулах», – уточнив Джемілєв.

Крім того, М.Джемілєв виступив з пропозицією до Президента України та учасників засідання визначити як один з найбільш важливих документів в стабілізації міжнаціонального клімату в державі Україна прийняття парламентом Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему «Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи». Тим більше, що голосування з цього питання має відбутися 5 липня 2012 року. За словами М.Джемілєва, в зазначених Рекомендаціях прописано пропозицію відновити спеціальний уповноважений урядовий державний орган з питань національної політики.

У своєму виступі глава Меджлісу М.Джемілєв також нагадав, що 20 червня 2012 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». «Зараз до нього подають поправки депутати. Він повинен бути прийнятий. Він потрібен. Він актуальний. Він чесний і справедливий», – підкреслив Джемілєв.

М.Джемілєв уточнив, що в переговорному процесі з чиновникам, він виразив готовність досягти з урядом консенсусу у фінансовій частині реалізації цього законопроекту, але, якщо політична воля на прийняття закону буде чекати на себе, як це було протягом останніх двох років, будь-яка спільна робота буде марною .

Звертаючись до Президента України, М.Джемілєв нагадав Віктору Януковичу про підписаний ним Указ в 2010 році, де однозначно заявлена позиція глави держави про необхідність прийняття Закону № 5515. Глава Меджлісу висловив сподівання, що думка Президента України не зміниться і законодавчий акт буде прийнятий і підписаний.

На завершення свого виступу, М.Джемілєв акцентував увагу глави держави Віктора Януковича на питанні скликання під егідою ОБСЄ в Україні Міжнародного форуму щодо забезпечення прав депортованих осіб. «Процес підготовки і обговорення в даний момент призупинений, і я прошу Вас взяти його під особистий контроль і доручити Гуманітарній раді підготувати проект відповідного Рішення Президента України».

джерело фото: www.president.gov.ua