Меню

Рефат Чубаров: Крим повинен трансформуватися в національно-територіальну автономію

29 Червня 2012
Рефат Чубаров: Крим повинен трансформуватися в національно-територіальну автономію

Про це перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Світового Конгресу кримських татар, депутат Верховної Ради Криму Рефат Чубаров заявив в ефірі ток-шоу «Відкрита політика» на ДТРК «Крим» 28 червня, передає Кримськотатарське питання online.

Рефат Чубаров підкреслив, що Криму необхідний особливий статус, але той, який є зараз – не відповідає інтересам громадськості. «Потрібно далі реформувати зміст автономії до статусу національно-територіальної», – зазначив він.

Чубаров нагадав, що кожен народ має право на самовизначення. «І кримські татари мають право на самовизначення», – зауважив Президент Світового Конгресу кримських татар.

Для прикладу політик навів територіальний устрій Російської Федерації, де є «десятки таких автономій», в яких корінні народи складають меншість від загальної чисельності місцевого населення».

При цьому Чубаров зазначив, що «справа не в тому, як називається автономія, а в тому, як в ній розуміються права громадян».

На його думку, необхідно розширювати повноваження автономії, наприклад, в частині охорони історичних пам’яток. Також, для вирішення актуальних питань, як, наприклад, про присвоєння імені Амет-Хана Султана Сімферопольському міжнародному аеропорту, що, через відсутність таких повноважень у кримської влади, досі це питання не вирішене.

Крім цього, Чубарова обурили слова кримського політолога Наталії Кисельової, яка в ефірі програми назвала Меджліс кримськотатарського народу «злочинною організацією». «Можете написати донос про це і віднести його в СБУ», – відповів Кисельовій перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу.

«Проблема автономії, в таких учених, – сказав політик, – через них, меншинам, права яких не прописані в головному Законі держави, обов’язково потрібно об’єднуватися, щоб їх не розтоптали ті, хто хоче хаосу на півострові».

Чубаров пояснив політологу, що не введення в правове поле Меджлісу кримськотатарського народу не означає, що він незаконний.

«Меджліс буде існувати завжди», – резюмував Чубаров.

Щодо Конституції України, якій була присвячена тема цього ток-шоу, політик зазначив, що «погані конституції не пишуться, інша справа – як вони реалізуються».

«Кожен, хто хоче відповісти чи поважає він Конституцію, повинен, перш за все, сказати чи поважає він себе», – зауважив Рефат Чубаров.

Для довідки:  28 червня 1996 року Верховна Рада України затвердила Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись в сесійному залі всю ніч з 27 на 28 червня. У Конституції закріплені правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальна цілісність. День затвердження Конституції є державним святом – Днем Конституції України.