Меню

У Мелітополі стартувала акція, присвячена 25-річному ювілею московських подій кримських татар 1987 року

08 Квітня 2012
У Мелітополі стартувала акція, присвячена 25-річному ювілею московських подій кримських татар 1987 року

7 квітня 2012 року в Мелітополі стартувала перша акція «З любов’ю до свого народу», присвячена 25-річчю відомих подій у Москві влітку 1987 року, пов’язаних з безпрецедентними демонстраціями протесту кримських татар на Красній площі. У ті далекі роки в цих подіях взяли участь понад 50 наших співвітчизників з Мелітополя. Урочистий захід пройшов у міському Будинку культури ім.Шевченка.

Концертна програма була підготовлена молодими виконавцями місцевого ансамблю «Гузель Кирим» під керівництвом Зареми Заретдінової та ансамблю «Zaman» із Сімферополя, у багатьох з них батьки були учасниками московських подій 1987 року і в цей день були присутні в залі. Ведучою заходу була заступник голови Запорізького регіонального Меджлісу, активний учасник кримськотатарської громади Мелітополя Лейла Ібрагімова.

З Криму на захід прибули керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін, ветеран національного руху, один з керівників акції московських подій 1987 року Бекір Умеров, а також були присутні голова Запорізького регіонального Меджлісу Рідван Ібраїмов і відомий кримськотатарський історик Гульнара Бекірова. З міської влади в акції взяли участь заступник міського голови Ірина Донець, завідуюча відділом культури міста Наталя Іванова, депутат міської ради Валерій Лябах, заслужений працівник культури України Катерина Шишманова. У числі гостей були Голова запорізького татарського культурного центру «Алтинай» Рахіма Ахмерова та інші представники національно-культурних центрів і товариств міста Мелітополя.

Відкриваючи урочистий захід, заступник міського голови Ірина Донець відзначила важливу роль кримськотатарської громади в житті Мелітополя, високу її самоорганізованість, велику роль в утвердженні принципів толерантності, міжнаціонального і міжрелігійного порозуміння. Звертаючись до учасників подій у Москві 1987 року, які, як зазначила І.Донець, є важливими для всього кримськотатарського народу, заступник міського голови підкреслила, що принципи ненасильства і традиційна повага кримських татар до представників інших національностей є гарантом їх відродження в Криму.

Потім на сцену були запрошені Алі Хамзін і Бекір Умеров, які, висловивши подяку від імені Меджлісу кримськотатарського народу ініціаторам цього ювілейного заходу, закликали присутніх розвивати і зміцнювати громадську ініціативу кримських татар, щоб протистояти сучасним загрозам і негативним викликам, що сприяє ослабленню ідентичності кримських татар. Також виступили зі словами привітання на адресу учасників зборів відома активістка і ветеран національного руху Міневер Ідрісова та Голова запорізького татарського культурного центру «Алтинай» Рахіма Ахмерова.

Музична програма заходу була насичена виконанням патріотичних пісень кримських татар. Особливий захват викликала хореографічна програма, присвячена депортації та боротьбі кримськотатарського народу за повернення і відновлення національних прав в Криму та демонстрація фотоматеріалів 1987 з архіву Ісмаїла Ібрагімова. У фойє залу була організована виставка книги «З тугою за Батьківщиною … Долі кримських татар з Мелітополя», презентація якої пройшла 22 листопада 2011 року в Кримськотатарському театрі в Сімферополі, потім 5 грудня у Мелітополі.

Довідка: Сьогодні в Мелітополі проживає близько 4000 кримських татар. Діє Запорізький регіональний меджліс, члени якого раніше здійснювали свою діяльність у складі Мелітопольського регіонального комітету сприяння поверненню кримських татар на батьківщину “Азат”.