Меню

Права циган обговорили в Раді Європи

02 Квітня 2012
Права циган обговорили в Раді Європи

Член Комітету ПАРЄ від України Мустафа Джемілєв категорично відкинув стереотипи відносно циганського народу, що існують в деяких європейських країнах.

Однією з головних тем засідання Комітету з міграції, біженців і переміщених осіб Парламентської Асамблеї Ради Європи, яке відбулося в Брюсселі 29 березня 2012 року, стало питання про правове становище циган у країнах Європи. В роботі засідання, крім депутатів ПАРЄ з різних країн, взяли участь запрошені лідери циганських об’єднань Європи.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, виступивши на засіданні в якості члена Комітету ПАРЄ від України, розповів про трагічну долю циган Криму, які піддавалися знищенню нацистами в роки окупації відповідно за расистською теорією про “неповноцінні народи”, але в значній мірі були врятовані завдяки зусиллям кримських татар, а потім повторно зазнали геноциду та депортації радянським режимом разом з кримськотатарським народом у 1944 році.

У своїй доповіді М.Джемілєв на прикладі кримських циган, що майже повністю інтегрувалися в кримськотатарське суспільство, а також посилаючись на статус циган у Туреччині, де вони є повноправними громадянами і беруть найактивнішу участь у культурному і громадському житті Туреччини, категорично відкинув упередження та псевдотеорію про нібито генетичну схильність циган до бродяжництва, жебракування та іншим подібним нахилам, що існують в деяких європейських країнах.

За підсумками дискусії Комітетом був затверджений проект меморандуму про ситуацію циган в Європі, складений депутатом парламенту Німеччини Анеттою Гросс. В Меморандумі засуджуються факти дискримінації і поширювані засобами інформації проти циганського народу різні інсинуації, а також факти депортації циган з ряду європейських країн (Франції, Італії, Німеччини), які почастішали останнім часом.

В той же день Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммерберг виступив в бельгійській газеті «Голос Європи» (“EuropeanVoice”) з заявою про те, що Європа має визнати свої незаконні жорстокі дії по відношенню до циган і створити спеціальну загальноєвропейську комісію щодо запобігання подібним діям в майбутньому.