Меню

У Криму стартує проект «Історико-культурна спадщина Криму»

26 Березня 2012
У Криму стартує проект «Історико-культурна спадщина Криму»

24 березня 2012 року Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв прийняв у офісі Меджлісу групу турецьких вчених, які прибули до Криму в рамках реалізації проекту «Історико-культурна спадщина Криму».

Турецьку делегацію представили відомий історик, професор Анкарського університету «Бількент» Хакан Киримли, доктор Ніджолє Нур Канчан, Стамбульський університет, координатор Балкан і країн Східної Європи при Департаменті у справах тюрків зарубіжжя при Раді міністрів Турецької Республіки Мемет Килич, а також співробітники Департаменту у справах тюрків зарубіжжя при Уряді Турецької Республіки Еліз Оз, Вейсель Гуздюз, а також співробітники Головного управління фондів Туреччини по реставрації пам’ятників історії Гокче Гунел і Гулшен Дишли.

У зустрічі також взяли участь перший заступник Голови Меджлісу Рефат Чубаров, керівник відділу зовнішніх зв’язків Алі Хамзін, радник Голови Меджлісу по зв’язках з Туреччиною Ісмет Юксель і Президент міжнародної організації «Бізім Кирим» Абдураман Егіз.

«Для реалізації проекту «Історико-культурна спадщина Криму», – розповів Хакан Киримли, – була сформована висококваліфікована група фахівців та експертів з Туреччини і Криму в галузі історії, науки, мистецтвознавства, архітектури, фотографії. В рамках проекту будуть ретельно досліджені пам’ятки історії та культури кримськотатарського народу, що збереглися. Всі етапи дослідницьких робіт будуть супроводжуватися фіксацією на фото та відео. Одним з підсумків двоетапного процесу роботи делегації передбачена підготовка фотоекспозиції та видання ілюстрованого каталогу експедиції».

Більш того, головною метою учасників проекту є сприяння відновленню історико-культурної спадщини кримськотатарського народу, визначення теперішнього стану архітектурних артефактів і популяризація серед тюркських народів необхідності відтворення великої спадщини періоду Кримського Ханства.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив подяку Департаменту у справах тюрків зарубіжжя при Уряді Турецької Республіки за надану підтримку в реалізації такого актуального і необхідного для кримськотатарського народу проекту «Історико-культурна спадщина Криму». «Кримськотатарський народ крупицями відновлює свою спадщину, що знищувалася протягом довгих років, – сказав Мустафа Джемілєв. Сьогодні, отримуючи практичну допомогу від братнього турецького народу, кримські татари високо цінують всі заходи, які здійснюються для відновлення історичної спадщини та пам’яті багатьох поколінь».