Меню

Заява Президії Меджлісу кримськотатарського народу про черговий акт вандалізму на мусульманському кладовищі в с. Сарайли-К’ият (Мирне) Сімферопольського району

24 Березня 2012
Заява Президії Меджлісу кримськотатарського народу про черговий акт вандалізму на мусульманському кладовищі в с. Сарайли-К’ият (Мирне) Сімферопольського району

У Криму знову вчинено черговий акт вандалізму – у ніч на 20 березня 2012 року невстановленими особами піддані руйнації і оскверненню поховання на мусульманському кладовищі с. Сарайли-К’ият (Мирне) Сімферопольського району.

В результаті погрому, вчиненого вандалами, повністю зруйнована могила Гульсум Мамет, на могилі Сеітхаліла Амет-ог’лу розбита надмогильна плита, на двох інших пам’ятках залишилися сліди від спроб їх руйнування. Крім цього, ще дві могили рознесені наїздом автомобіля.

Уже 21 березня 2012 року Сімферопольським районним відділом ГУ МВС України в Криму було оголошено, що міліцією встановлено особу підозрюваного у скоєнні погрому, який був доставлений у відділ міліції та допитаний.

Як повідомляється на офіційному сайті ГУ МВС в Криму, підозрюваний (житель сел. Мирне, 1979 року народження) пояснив, що «20 березня п. р. він поїхав на кладовище для того, щоб відвідати могилу родича. При в’їзді на територію, де було відсутнє асфальтове покриття, автомобіль занесло в сторону, в результаті чого було пошкоджено декілька надгробків. Після цього машина забуксувала, її занесло, і сталося зіткнення з надгробною плитою, яка розкололася.

Усвідомивши, що впоратися з ситуацією самостійно не вдасться, громадянин звернувся за допомогою до водія «Джипа», що проїжджав повз, який згодом і витягнув загрузлий в грязі автомобіль підозрюваного.

Чоловік свою провину повністю визнав і пояснив співробітникам міліції, що в його діях ніякого злого наміру не було. Пошкодження надгробків стало результатом його незграбних дій».

Обурює те, що органи міліції всерйоз намагаються переконати громадськість в тому, що пояснення підозрюваного відповідає дійсності.

При цьому слідство абсолютно проігнорувало інші явні сліди спроб руйнування на збережених надмогильних пам’ятниках. Ці сліди не мають будь-якого зв’язку з автомобільним наїздом.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу, відзначаючи, що акти вандалізму, вчинені в Криму щодо мусульманських кладовищ і мечетей, набувають системного характеру, що, в свою чергу, пояснюється бездіяльністю органів міліції у встановленні осіб, які вчиняють ці злочини, вимагає від Прокуратури Автономної Республіки Крим забезпечити повне і об’єктивне проведення слідства і встановлення осіб, які вчинили погром мусульманського кладовища сел. Сарайли-К’ият (Мирне).

Прийнято на засіданні Президії Меджлісу кримськотатарського народу

23 березня 2012 року