Меню

«Борітеся – поборите!»

10 Березня 2012
«Борітеся – поборите!»

«Борітеся – поборите!»10 березня 2012 року

9 березня 2012року біля пам’ятника Т.Г. Шевченка, встановленому біля центрального входу в однойменний парк міста Сімферополя, відбувся урочистий мітинг громадськості столиці Криму, присвячений сто дев’яносто восьмій річниці від дня народження великого українського поета, письменника і художника Тараса Григоровича Шевченка.

Як ікожного року, в урочистому мітингу та церемонії покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка прийняла участь також делегація кримських татар у складі ветеранів національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу і кримськотатарських молодіжних організацій.

Виступаючиперед учасниками урочистого мітингу, перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Рефат Чубаров сказав:

«Здавалося б на світі багато чого мало б ще міцніше об’єднувати сучасних українців: земля українська, рідна мова, власна державність, однак, й тут маємо різні проблеми. Але, на щастя, в українській історії є постать Тараса Шевченка,  чиї геніальні твори та невмираючі заповіти указують кожному українці життєві орієнтири у наш буреломний час.

Якщо хтось попросив б мене висловити лише  двома словами моє розуміння заповітів Шевченка, я б знову і знову повторював невмираючі слова з поеми великого Кобзаря «Кавказ»: «Борітеся –  поборете!».

Нажаль, деякі, стверджуючи про свою нібито прихильність ідеям Тараса Шевченка, у сьогоднішньому житті спотворили і цей його заповіт, спрямувавши свою боротьбу чомусь проти своїх же однодумців, але не проти тих, хто заважає будувати таку Україну, про яку мріяв геній української нації.

Отже, повернемо кожний собі справжній зміст цих заповітних слів та будемо разом виборювати наше спільне майбутнє, у якому всі народи знайдуть собі кращу долю.

Отже, будемо виборювати своє, але будемо відстоювати права своїх сусідів, бо пам’ятаймо ще один заповіт Тараса Шевченка: «Чужому навчайтесь, та свого не цурайтесь!».

Я впевнений в тому, що прийде час, коли по всій Україні і в нашому рідному Криму ми досягнемо справедливості, рівності та взаємоповаги один одного. Ось чому сьогодні разом з українською громадою на цьому заході пліч о пліч ветерани кримськотатарського національного руху, члени Меджлісу кримськотатарського народу та кримськотатарських молодіжних організацій».

 «Ми зібралися тут в цей знаменний день, щоб вшанувати пам’ять людини, якій поставлено рекордну кількість пам’ятників у світі, пам’ять людини, яка отримала всесвітнє визнання, – сказав у своєму виступі глава кримської організації «Фронту Змін» Олексій Бурбак. Мені б дуже хотілося, щоб на нашій землі розуміли, що в українського слова є не тільки минуле, але воно має і майбутнє, і його будемо нести ми з вами. Я дуже вдячний, що тут, біля пам’ятника Т.Г.Шевченка, зібралися представники різних національностей, різних конфесій і різних політичних партій. Спасибі вам!».

Вшанували пам’ять великого Кобзаря Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін, голова кримського відділення Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук та багато інших.

Після закінчення мітингу пройшла церемонія покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка, після чого всі бажаючі були запрошені в Кримський академічний український музичний театр, де відбувся концерт, присвячений 198-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Фото: Володимир Притула та прес-служба Меджлісу