Меню

Візит Комісара Ради Європи з прав людини в Крим

28 Листопада 2011
Візит Комісара Ради Європи з прав людини в Крим

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг, що перебував у Криму з дводенним робочим візитом, другу половину 25 листопада 2011 року цілком присвятив вивченню становища щодо прав кримськотатарського народу. При цьому, Томас Хаммарберг, який вперше відвідав Крим в якості Комісара Ради Європи з прав людини, своє знайомство з кримськотатарською проблемою почав з відвідування земельного масиву «Кримавтогаз», на території якого розташована одна з галявин протесту кримських татар, які добиваються земельних ділянок для облаштування своїх сімей.

Комісар РЄ з прав людини Томас Хаммарберг, а також Голова офісу Ради Європи в Україні Володимир Рістовскі, заступник директора Бюро Комісара Бояна Урумова, радник директорату з питань демократії та політики Ради Європи Олена Петсун, що супроводжували його, мали можливість безпосередньо на місці поговорити з учасниками акції протесту кримських татар, що добиваються землі з 2006 року, а також відвідати будинки сімей, що облаштовуються, та на власні очі побачити екстремальні умови, в яких їм доводиться виживати.

У поїздці по масиву «Кримавтогаз» Комісара РЄ з прав людини супроводжували керівник Земельної комісії Меджлісу кримськотатарського народу Зевджет Куртумеров, керівник відділу зовнішніх зв’язків Алі Хамзін, керівник Секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв, а також голова громадської організації «Авдет» Мустафа Маушев та її члени Ісмаїл Ізедін та Енвер Кучеров.

Як пояснив Зевджет Куртумеров, на зазначеному масиві, площа якого становить 40 га, з 2006 року перебувають 377 сімей. «Кожен учасник даної галявини протесту, як втім і всіх інших подібних полян, пройшов перевірку по всіх державних інстанціях, і жоден з них раніше не отримував в особисту власність земельну ділянку», – пояснив Зевджет Куртумеров. При цьому, за словами керівника земельної комісії Меджлісу, учасники земельних акцій протесту, враховуючи інтереси міста, добровільно звільнили санітарно-охоронні зони, прилеглі до кладовища і території, передбачені під насосні станції.

Незабаром, до високих гостей, що продовжували вивчати особливості земельної проблеми в Криму на прикладі учасників поляни протесту, розміщеної на масиві «Кримавтогаз», приєднався і перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який приїхав на місце відразу ж після засідання Робочої комісії Ради міністрів Криму.

Рефат Чубаров, інформуючи Комісара РЄ з прав людини Томаса Хаммарберга про хід розгляду Робочою комісією питань наділення учасників акцій протесту земельними ділянками в місті Сімферополі і Сімферопольському районі, у тому числі і по даному масиву, зауважив, що не менш складні ситуації щодо землі склалися в інших регіонах Криму, зокрема, на територіях Алуштинської, Ялтинської і Судакської міськрад.

У свою чергу, Комісар РЄ з прав людини Томас Хаммарберг під враженням побаченого при відвідуванні сімей, які намагаються облаштуватися на масиві «Кримавтогаз», поцікавився перспективами хоча б мінімального облаштування таких селищ (дороги, електрика, водопостачання).

Рефат Чубаров, наводячи основні цифри, що виділялися Державним бюджетом України в минулі роки, і передбачаються на поточний і майбутній роки, сказав: «Як бачите, проблеми у сфері облаштування кримських татар, які повернулися на свою Батьківщину, накопичуються із загрозливою швидкістю. Необхідний кардинальний прорив щодо кримськотатарської проблеми. Ми покладаємо особливі надії на проведення Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні ».

Після відвідин земельного масиву Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг зустрівся в офісі Меджлісу кримськотатарського народу з Головою Меджлісу, народним депутатом України Мустафою Джемілєвим.

У зустрічі також взяли участь перший заступник Голови Меджлісу Рефат Чубаров, керівник відділу зовнішніх зв’язків Алі Хамзін, керівник Земельної комісії Меджлісу Зевджет Куртумеров і керівник Секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв.

Вітаючи Голову Меджлісу Мустафу Джемілєва, Комісар РЄ Томас Хаммарберг зазначив, що однією з основних цілей його візиту до Криму є детальне вивчення проблем раніше депортованих кримських татар. «В Європі є різні регіони, в тому числі, які перенесли схожі трагедії. Але Крим унікальний за масштабністю цієї трагедії », – сказав Комісар, нагадуючи про насильницьку депортацію кримських татар у 1944 році.

У ході зустрічі Голови Меджлісу та Комісара РЄ з прав людини були детально обговорені питання відновлення прав кримськотатарського народу, соціально-економічна і політико-правова ситуація, питання освіти рідною мовою, проблеми взаємовідносин між представницьким органом кримськотатарського народу та органами державної влади України та Автономної Республіки Крим.

Окремо обговорювалося питання підготовки та проведення Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні.

При цьому, високий гість був детально поінформований про хід підготовки Міжнародного форуму, в тому числі і про позицію Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Кнута Воллебека. «Кілька тижнів тому, у Гаазі ми обговорили з паном Кнутом Воллебеком основні підходи, цілі та завдання майбутнього Міжнародного форуму. Ми задоволені тим, що знаходимо повне взаєморозуміння і, зрозуміло, розраховуємо на те, що і Рада Європи в особі Комісара з прав людини виступить ініціюючою стороною і активним учасником майбутнього Форуму », – сказав Рефат Чубаров.

Звертаючись до пана Томаса Хаммарберга, глава Меджлісу Мустафа Джемілєв зазначив, що цінує багаторічний, а також успішний досвід свого співрозмовника в питаннях захисту прав людини і народів. «У зв’язку з цим, ми сподіваємося на вашу безпосередню участь у вирішенні кримськотатарської проблеми, у підготовці та проведенні Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні», – сказав Мустафа Джемілєв.

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг, звертаючись до керівництва Меджлісу, підкреслив, що за підсумками його візиту в Україну, він підготує детальні рекомендації, адресовані українській і кримській владі, де буде окремо прописане і кримськотатарське питання. «Переконаний, що повага історичної пам’яті будь-якого народу – обов’язок кожної цивілізованої держави, – заявив Комісар. У зв’язку з цим, я вважаю важливим, в тому числі і включення трагічних подій 1944 року до навчальних програм України, тому що про випробування, що випали на долю кримськотатарського народу, повинні знати і пам’ятати не залежно від національності».

На думку Томаса Хаммарберга, у підтримці та успішній реалізації Міжнародного Форуму, його практичної результативності для України, безумовно, повинна бути зацікавлена сама українська влада. Зі свого боку Комісар відзначив важливість постійного діалогу Меджлісу кримськотатарського з органами державної влади України, міжнародними інститутами, а також запевнив про свою готовність подальшого діалогу з Меджлісом і своєї участі у вирішенні питань відновлення прав кримськотатарського народу.