Меню

«НІ» – ПРОВОКАТОРАМ! «ТАК» – ЄДНОСТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ!

21 Листопада 2011
«НІ» – ПРОВОКАТОРАМ! «ТАК» – ЄДНОСТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ!

21 листопада 2011 року, групою осіб чисельністю в півтора десятка чоловік, сумнозвісно відомих серед співвітчизників своїми попередніми розкольницькими діями, спрямованими проти єдності та згуртованості кримськотатарського народу, здійснена чергова спроба внесення розколу в кримськотатарський національний рух.

Офіційно організатором акції, названої «мітингом кримсько-татарського народу на підтримку Ветеранів Національного Руху» виступила громадська організація «Покоління «Крим», що направила 18 листопада 2011 року за підписом його голови Бальбека Руслана письмове повідомлення в Сімферопольську міську раду про проведення масового заходу біля Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру чисельністю 3 000 осіб. При цьому, жодних публічних оголошень, у тому числі і в ЗМІ, спрямованих на інформування громадськості про намічений нею захід дана організація не зробила.

Одночасно, в номері газети «Голос Криму», який також вийшов 18 листопада 2001 року, було розміщено оголошення громадської організації «Себат» про те, що 21 листопада 2011 року на тому ж місці і в той же час, як було зазначено в повідомленні громадської організації «Покоління«Крим», Правлінням «Себата» оголошується …«загальний збір учасників земельних акцій протесту для інформування громадськості про хід вирішення земельного питання та звіту про виконану роботу»

Таким чином, розміщенням обманного оголошення, а також поширенням у суспільстві в усній формі різних домислів, завідомо брехливих обіцянок учасникам акції, була зроблена цинічна спроба заманити десятки тисяч учасників земельних акцій протесту в якості безмовних статистів на політичне шоу, що влаштовується відомими Русланом Бальбеком, Сейдаметом Геміджі і Рінатом Шаймардановим.
Однак, всі ці хитрощі виявилися для організаторів марними. Замість заявлених ними 3 000 осіб, у вказаний час зібралося всього близько 250 чоловік, включаючи журналістів і співробітників міліції.

Незабаром, учасники акції – кримські татари, замість відкритого та чесного діалогу про хід розв’язання земельної проблеми, стали свідками відкритого шабашу кількох маргінальних особистостей, чиє перебування біля мікрофонів охоронялося посиленими нарядами міліції, які отримали вказівку не допускати до виступу інших учасників заходу, які виявили бажання викласти свої погляди і свої оцінки щодо обговорюваного питання.

До мікрофонів також не були допущені заступник голови Ради міністрів АРК Азіз Абдуллаєв, голова Постійної комісії Верховної Ради Криму, заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов, голова Республіканського комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка ,що прибули до місця зібрання людей.
Зустрівшись з таким цинічним ставленням до себе з боку організаторів акції в особі Бальбека Руслана, Геміджі Сейдамета і Ріната Шамарданова, практично всі учасники акції, за винятком 50-60 осіб, попрямували до будинку Меджлісу кримськотатарського народу, де на той час також зібралося близько 200 кримських татар, що отримали від своїх знайомих і друзів звістку про можливі провокації біля офісу Меджлісу.

Багато людей, які зібралися з різних регіонів Криму відзначали, що, отримавши звістку від своїх знайомих і друзів про підготовку провокацій проти представницького органу кримськотатарського народу – Меджлісу, негайно попрямували до Сімферополя. Оперативність прибуття і кількість присутніх у будівлі Меджлісу кримськотатарського народу учасників об’єднаного мітингу кримських татар, що представляють різні покоління кримських татар, свідчить про високий рівень особистої самосвідомості і розуміння кожним учасником мітингу важливості органів національного самоврядування в процесі боротьби кримськотатарського народу за відновлення своїх прав.

На площі перед будівлею Меджлісу кримськотатарського народу відбувся об’єднаний мітинг кримських татар, на якому виступили Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв hаджі, заступник голови Ради міністрів Криму Азіз Абдуллаєв, заступники Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і Ремзі Ільясов, члени Меджлісу кримськотатарського народу Сафуре Каджаметова, Зевджет Куртумеров і Заїр Смедляєв, житель Карасувбазара Асан Кубуєв, ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Вони закликали співвітчизників рішуче засудити деструктивні дії провокаторів, спрямовані на внесення розколу у єдність кримськотатарського народу. При цьому, практично всі доповідачі акцентували увагу учасників мітингу на необхідності активного використання традиційних національних методів морального впливу, що дозволяють суспільству захиститися від деструктивної діяльності особистостей, які нехтують народними інтересами.

Звертаючись до учасників мітингу Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав: «Ми знали про те, що готується акція проти Меджлісу кримськотатарського народу. Такого перебігу подій варто було очікувати, оскільки ми отримали деяку інформацію. Такі речі відбуваються в нашій історії не вперше. Під час Радянського режиму для того, щоб розділити на кілька частин кримськотатарський національний рух, здійснювалися різні дії. Можливо, у вас залишилося в пам’яті, коли полковник Олександр Качіхін,що втік з КДБ в 1991 році, виступаючи на радіо «Свобода», говорив про те, що «проти кримськотатарського національного руху радянська система боролася не тільки за допомогою тюрем і таборів, але на противагу основному руху створили три різні течії серед кримських татар ».

При цьому Мустафа Джемілєв підкреслив, що деякі кримські татари, які сьогодні позиціонують себе як ветерани національного руху, по суті, і були членами цих провокаційних течій.

«Після того, як кримські татари повернулися до Криму, ми (Меджліс), не стали оприлюднювати імена цих людей, оскільки у них є сім’ї, діти і щоб вони не ганьбились, тому що їхні діти ні в чому не винні. Але з цього вони уроків не винесли », – зазначив глава Меджлісу і продовжив:« Зараз ці дії тривають. За тією інформацією, якою володіє Меджліс, «підривом авторитету Меджлісу та внесенням розколу в кримськотатарський народ» керують спеціальні служби Росії за допомогою секретних сервісів. За їх інформацією, тут кримські татари несуть велику небезпеку, оскільки вони можуть перешкоджати втіленню Криму в частину Росії. І головним противником цього виступає Меджліс кримськотатарського народу і кримські татари. У зв’язку з тим, щоб розділити кримських татар, виділяються великі кошти, і виконуються різні роботи. У цю справу намагаються включити і представників самих кримських татар. Звичайно, ці люди за свою діяльність отримують матеріальне заохочення. Це не порожні слова. Ми ці дані перевіряли з декількох джерел ».

На завершення мітингу, його учасники одноголосно затвердили текст резолюції: «НІ» – ПРОВОКАТОРАМ! «ТАК» – ЄДНОСТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ! », що закликає всіх кримських татар до нещадної відсічі провокаторам, які намагаються зруйнувати єдність і згуртованість кримськотатарського народу.