Меню

Рефат Чубаров:«Лише кримськотатарський народ має право визначати, хто і в якій якості може представляти його інтереси»

14 Листопада 2011
Рефат Чубаров:«Лише кримськотатарський народ має право визначати, хто і в якій якості може представляти його інтереси»

Перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров прокоментував заяви деяких громадян, озвучені 14 листопада цього року на прес-конференції, щодо повноважень керівництва Меджлісу кримськотатарського народу. А саме, що М. Джемілєв і Р. Чубаров “не мають права представляти кримських татар і виступати від його імені ні в Україні, ні на міжнародному рівні”.

“Для цього кожні 5 років кримські татари обирають делегатів загальнонаціонального з’їзду – Курултаю, на сесіях якого 250 обраних делегатів приймають рішення з усіх принципових питань розвитку кримськотатарського народу, в тому числі формують склад Меджлісу кримськотатарського народу та інші виборні органи Курултаю, а також затверджують їх керівників.

Зауважу, що все це відбувається виключно через механізм таємного голосування бюлетенями.

Таким же чином делегати Курултаю можуть висловити на будь-якій сесії недовіру як всьому складу Меджлісу, або окремим його членам, так і Голові та його заступникам.

Що стосується підписантів цього звернення, а їх 27 чоловік, то серед них є дуже різні люди, такі, хто виявляв мужність в роки репресій, а також і ті, хто їх, як мінімум, публічно засуджував, якщо не доносив владі.

Можливо, під своїм зверненням вони наберуть ще пару сотень підписів людей, з різних мотивів незадоволених діяльністю Меджлісу і його керівників. Я ж можу їм порадити взяти активну участь у виборах нового складу делегатів Курултаю, які відбудуться в 2012 році, обиратися делегатами Курултаю (якщо, звичайно, їх підтримають виборці) і вирішувати всі питання разом з іншими 250-ма обраними делегатами.

Поки ж, я знову повторю свій попередній заклик на адресу опонентів – не обмежуватися лише епізодичними, часто брутальними сплесками емоцій, а й виявляти своє служіння народу повсякденними конкретними і корисними справами.

Шкода, але все, на що здатні наші критики, – це вилити бруд на органи національного самоврядування кримськотатарського народу, а також спробувати залучити хоча б частину кримських татар в міжусобицю і розбрат, ведучи їх від нагальної потреби щоденно відстоювати свої права”, – заявив Перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.