Меню

Делегація Сенату Парламенту Чехії відвідала Меджліс кримськотатарського народу

27 Жовтня 2021
Делегація Сенату Парламенту Чехії відвідала Меджліс кримськотатарського народу

27 жовтня 2021 року делегація Сенату Парламенту Чеської Республіки на чолі із заступником Голови Сенату паном Їржі Ружічка, яка наразі перебуває з візитом в Україні, відвідала Меджліс кримськотатарського народу.

Делегацію Сенату, у складі якої разом із паном Іржі Ружічком перебували сенатор Вацлав Халоупек, голова Постійної Комісії з питань ЗМИ, сенатор Давід Смоляк, заступник голови Постійної комісії з питань ЗМІ та пані Їтка Піларжова, секретарка Постійної комісії, у Меджлісі кримськотатарського народу привітали Голова Меджлісу Рефат Чубаров, заступник Голови Меджлісу Ільмі Умеров, член Меджлісу, голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

З боку Посольства Чеської Республіки в Україні делегацію Сенату Парламенту Чехії в її відвідуванні Меджлісу кримськотатарського народу супроводжували Радек Матула, Надзвичайний та Повноважний Посол Чехії в Україні, Томаш Павличек, другий секретар Посольства, Якуб Левандовський, третій секретар Посольства.Розпочинаючи бесіду, Голова Меджлісу кримськотатарскього народу Рефат Чубаров висловив вдячність на адресу Уряду та громадянського суспільства Чехії за їхню послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності України, включно з Кримом. При цьому Рефат Чубаров окремо подякував за високий рівень делегації Чеської Республіки на установчому саміті Кримської платформи, яку очолював Голова Сенату Мілош Вистрчіл.

Голова Меджлісу також дав високу оцінку співпраці Меджлісу кримськотатарського народу, кримськотатарських громадських організацій з установами Міністерства закордонних справ Чехії в реалізації спільних кримськотатарсько-чеських проектів у гуманітарній і соціальній сферах. У ході зустрічі представники Меджлісу кримськотатарського народу детально проінформували членів делегації Сенату Парламенту Чеської Республіки про поточну складну ситуацію в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму. Зі свого боку, заступник Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки, очільник делегації пан Їржі Ружічка наголосив, що Сенат Чеської Республіки невпинно підтримує Україну на шляху відновлення її територіальної цілісності, повернення Криму під юрисдикцію України і зустріч з делегацією Меджлісу кримськотатарського народу у Києві вбачається дуже слушною нагодою для Сенату Чехії підтвердити представникам кримськотатарського народу свою незгоду із окупацією РФ Криму та спробами його незаконної анексії. «Ми вас дуже добре розуміємо, а Чехія є зацікавленою в тому, щоб Україна була стабільною частиною Європи», – наголосив у бесіді пан Їржі Ружічка.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, розповідаючи про нинішню ситуацію в Криму, зростання кількості політичних в’язнів, яких Кремль намагається представити світові як терористів, відмітив, що Москва, окупувавши Крим, усілякими способами намагається знову підпорядкувати Україну під свій контроль. Щодо безпосередньо території Криму, головна мета російських окупантів полягає у спробі тотального витіснення кримських татар за межі Криму, як Росія вже неодноразово намагалася чинити упродовж останніх 238 років, з часів першого захоплення Криму.

У ході зустрічі представники чеського Сенату були детально поінформовані членами Меджлісу кримськотатарського народу щодо кроків, які здійснюються в Україні задля збереження і розвитку кримськотатарської мовної і культурної ідентичності, зокрема, про ухвалений Верховною Радою України закон України «Про корінні народи України», а також схвалену Кабінетом Міністрів України Концепцію розвитку кримськотатарської мови.Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим під час зустрічі заступнику Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки, пану Їржі Ружічку було передано офіційного листа-звернення на адресу Голови Сенату Парламенту Чехії Мілоша Вистрчіла щодо визнання Парламентом Чехії депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року актом геноциду, як це вже зробили раніше парламенти України, Латвії та Литви.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, ознайомивши гостей з основними напрямками діяльності Кримськотатарського ресурсного центру, виступив із пропозиціями про співпрацю з сенаторами Чехії з метою підготовки та прийняття закону про переслідування в Чехії посадових осіб РФ (аналог закону Магнітського), винних у скоєнні збройної агресії та інших злочинів проти України, включаючи порушення прав людини та права корінного кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Окрім цього, Ескендер Барієв, передавши сенаторам аналітичні видання КРЦ, запросив їх до участі у спеціальній програмі підтримки політв’язнів , які наразі утримуються у російських в’язницях та піддаються систематичним залякуванням і тортурам, та їхніх родин.

Підсумком зустрічі стало обопільне декларування її учасниками налаштованості на подальшу двосторонню взаємодію між Меджлісом кримськотатарського народу та Сенатом Чеської Республіки.