Меню

Перше вересня – «Свято знань»

02 Вересня 2011
Перше вересня – «Свято знань»

Першого вересня пролунав дзвінок у школах України для 4 млн. 500 тис. школярів, у тому числі і 190 тис. школярів Криму. Сьогодні вперше за шкільні парти сіли 416 тис. першокласників по всій Україні, з них 17 тис. 900 – в Криму.

За інформацією, отриманою від голови Асоціації кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі» Сафуре Каджаметової – з березня місяця 2011р. в ряді регіонів Криму, де компактно проживають кримські татари, батьки 826 майбутніх першокласників виявили бажання на навчання своїх дітей у класах з кримськотатарською мовою навчання. Передбачалося відкриття перших національних класів на базі 59 шкіл.

Однак 286 дітям кримських татар в 23 школах з різних причин було відмовлено у відкритті перших класів з кримськотатарською мовою навчання, це, перш за все із-за протидії батькам з боку місцевої влади, завідувачів деякими відділами освіти та директорів шкіл, що є прямим порушенням конституційних прав громадян.

Тим не менш, на базі 32 шкіл Криму відкрились 36 перших класів з кримськотатарською мовою навчання і 540 першокласників вперше сіли за парти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З них:

– на базі 15 шкіл з кримськотатарською мовою навчання відкрилися 19 перших класів (298 учнів);

– на базі 17 шкіл з російською, 2-ма і 3-ма мовами навчання відкрилися 18 перших класів з кримськотатарською мовою навчання (242 учня).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сьогодні по всіх школах Криму пройшли урочисті лінійки. Школярів сердечно привітали депутати різних рівнів, громадськість і звичайно батьки. Нехай 2011-2012 навчальний рік, незважаючи на багато проблем, принесе радість нашим дітям та їх педагогам.