Меню

В с. Ярке встановили закладний камінь на місці будівництва джамі

21 Серпня 2011
В с. Ярке встановили закладний камінь на місці будівництва джамі

20 серпня в селі Ярке Сакського району на місці будівництва джамі (мечеті) встановили закладний камінь. В урочистому заході взяли участь Муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв hаджі, Президент Світового конгресу кримських татар, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, голова Сакського регіонального меджлісу Зевджет Куртумеров, імам Сакського району Емірасан Умеров, голова Сакської районної мусульманської громади Сейтасан Асанов, жителі сіл Ярке, Кримське, Юк’ари-Джамі (Валентиново), Ашаг’и-Джамін (Геройське).

Урочистий захід розпочався за традицією мусульман з дуа (читання молитви), яку прочитав імам Сакського району Емірасан Умеров.

Після дуа, під кримськотатарський національний гімн був піднятий національний прапор на п’ятнадцятиметрову висоту.

Для відкриття закладного каменя були запрошені Муфтій Еміралі Аблаєв та Рефат Чубаров, які в свою чергу запросили всіх дітей, які перебували на місці передбачуваного будівництва для участі в даній церемонії.

Муфтій Еміралі Аблаєв, Рефат Чубаров, Зевджет Куртумеров і Сейтасан Асанов виступили з вітальним словом і повчанням до мусульман села Ярке та прилеглих сіл.

Після офіційної частини, захід було продовжено концертною програмою, в якій взяли участь молоді кримськотатарські артисти – Еміне Мустафаєва і Айше Велієва, а також кримськотатарський ансамбль с. Ярке «Фіданлар».

На завершення заходу був здійснений вечірній намаз, після чого всі охочі пішли на іфтар (розговіння, вечірній прийом їжі під час посту в місяць Рамазан), який був організований Сакськими підприємцями Ескендером Біляловим і Ділявером Сейтхаліловим.

Як зазначив імам села Сервер Аджімамбетов, рішення встановити камінь саме в Священний місяць Рамазан було прийнято з наміром, що розпочата справа в цьому місяці буде мати позитивний результат.

«На території, призначеній для будівництва джамі (0,50 га), ми встановили закладний камінь з написом «Тут буде побудована мечеть села Ярке» кримськотатарською та російською мовами, і 15-ти метровий флагшток, де постійно перебуватиме кримськотатарський національний прапор» , – розповів імам.

Айдер Аджімамбетов