Меню

Після тривалої хвороби помер талановитий і неординарний художник Раміз Нєтовкін

18 Липня 2011
Після тривалої хвороби помер талановитий і неординарний художник Раміз Нєтовкін

Сумна звістка про смерть прийшла вночі 16 липня 2011 року з турецького міста Анталії

Наша національна культура зазнала непоправної втрати – після тривалої хвороби помер Раміз Нєтовкін – талановитий і неординарний художник, чия творчість була широко відомою не тільки в Криму, але навіть далеко за межами України.

Сумна звістка про смерть прийшла вночі 16 липня 2011 року з турецького міста Анталії, де з початку червня художник перебував на лікуванні і в кінці місяця переніс операцію на серці. Три тижні тому Рамізу виповнився 51 рік.

Раміз бей народився в селищі Алмазар Ташкентської області. У 1975 році його сім’я повернулася до Криму і поселилася в селі Отаркой, а потім перебралася до райцентру.

У 1980 році він закінчив у Сімферополі Художнє училище імені Самокіша. Його творча активність була оцінена по достоїнству – через дев’ять років Р. Нєтовкін був прийнятий до Спілки художників України.

Основним способом зображення Р. Нєтовкін вибрав графіку, формою ж був – пейзаж, ну а головною темою його творчості з самого початку шляху був Крим. У цих трьох напрямках художник досяг найвищих успіхів. У різних куточках світу з блискучим успіхом пройшли десятки виставок його картин. Перелік лише назв міст, де відбулися виставки, свідчить про широке визнання таланту Нєтовкіна. Його творам аплодували в Києві, Варшаві, Тарту, Москві, Нью-Йорку та інших містах. А виставку в турецькому місті Кастамону засоби масової інформації та мистецтвознавці назвали великою подією в культурному житті Туреччини.

У своїх творах Раміз Нєтовкін зізнавався в любові до рідного Криму, оспівував його, довіряв йому сердечні таємниці. Саме він першим з художників постарався зберегти той Крим, що втрачається. Кожна деталь його картин говорила про наболіле, непереборну тугу художника за втраченим Кримом.

Творчість Раміза Нєтовкіна була найяскравішим явищем в образотворчому мистецтві кримських татар.

З глибокою скорботою Меджліс кримськотатарського народу висловлює співчуття родині та близьким Раміза Нєтовкіна.

Прощавай Художнику, що зобразив і увіковічнив своєю чарівною майстерністю Крим та його народ.

Прощавай талановитий син Криму.

Прощавай, Рамізе.

Алла Рахмет ейлесін.

Меджліс кримськотатарського народу