Меню

Мустафа Джемілєв удостоєний нагороди «Світло справедливості»

12 Липня 2011
Мустафа Джемілєв удостоєний нагороди «Світло справедливості»

9 липня 2011 в приміщенні Львівської обласної філармонії відбулася урочиста церемонія вручення премії «Світло справедливості», що присуджується за духовне, моральне та етичне лідерство. Рішенням українсько-канадського жюрі лауреатом премії за 2011 рік став Голова Меджлісу кримськотатарського народу, відомий правозахисник, народний депутат України, кандидат на здобуття Нобелівської премії миру, Мустафа Джемілєв.

Один з найкрасивіших залів старовинного міста Львова зібрав у цей день у своїх стінах понад 500 осіб. Серед почесних гостей урочистості були засновниця премії «Світло справедливості» Анастасія Шкільнік з чоловіком Джимом, перший лауреат премії «Світло справедливості» Євген Сверстюк, ректор Українського католицького університету, отець Борис Гудзяк, віце-ректор УКУ, колишній політв’язень Мирослав Маринович, канадський парламентарій Борис Вжезневскій , Львівський міський голова Андрій Садовий, дружина Мустафи Джемілєва, голова Ліги кримськотатарських жінок Сафінар Джемілєва, Президент Світового Конгресу кримських татар, перший заступник Голови Меджлісу Рефат Чубаров, члени Меджлісу Сінавер Кадиров, Зевджет Куртумеров, Бекір Мамутов і Алі Хамзін, ветеран кримськотатарського національного руху Анафі Джемілєв, відомий історик Гульнара Бекірова, заступник голови Кримської крайової організації Народного Руху України Олександр Яковенко, давній соратник Мустафи Джемілєва з правозахисного руху в СРСР, нині незалежний журналіст Олександр Подрабінек, журналісти турецького телеканалу «TRT» Зафер і Неше Каратай, представники міжнародної громадської організації «Бізім Ки’рим»(«Наш Крим») Абдураман Егіз і Сейран Алієв, а також онуки і правнуки Михайла Шкільніка, що приїхали з Канади разом з Анастасією Шкільнік.

Після виконання хором Українського католицького університету державного гімну України, урочисту церемонію нагородження відкрив її ведучий – відомий тележурналіст і доктор історичних наук Данило Яневський. Привітавши учасників та гостей церемонії, Данило Яневський запросив на сцену винуватця торжества, лауреата нагороди за 2011 рік «Світло справедливості» Мустафу Джемілєва, першого лауреата премії за 2010 рік, українського літератора, дисидента Євгена Сверстюка, ректора Українського католицького університету, отця Бориса Гудзяка та віце -ректора УКУ Мирослава Мариновича. Далі загальній увазі був представлений документальний фільм про батька засновниці нагороди «Світло справедливості» Анастасії Шкільнік – Михайла Шкільніка – видатного юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні 1917-1920 років, який проніс через все своє життя любов до рідної землі і вболівав за її долю.

Після закінчення фільму ректор УКУ, отець Борис Гудзяк запросив на сцену доктора Анастасію Шкільнік, яка в своєму виступі зазначила : «Мій батько став для мене символом служіння своєму народові і своїй державі. Він усе життя прожив для України і свого народу. Засновуючи премію в пам’ять про свого батька я хотіла, щоб нею відзначалися люди, які своїм життям підтверджують неперевершену цінність вірності своєму народові і своїй землі ».

Сафінар Джемілєва піднесла Анастасії Шкільнік в знак поваги від кримських татар і пам’яті про настільки знаменну подію сувенір ручної роботи, виконаний в національних традиціях кримськотатарськими майстрами.

Під час урочистої церемонії виступили Євген Сверстюк, Мирослав Маринович, Рефат Чубаров і Зевджет Куртумеров.

«Мустафа-ефенді через жертви і страждання, через героїзм і самопожертву входить до категорії визнаних героїв свого народу, – зазначив у своєму виступі дисидент Мирослав Маринович. Всупереч кільком спробам Джемілєва скромно піти з поста голови Меджлісу, члени Меджлісу незмінно його повертають. І мушу сказати, що я їх добре розумію. Мустафа-ефенді належить до яскравих представників ненасильницького руху в світі, і мати такого лідера – це прояв мудрості кримськотатарського народу і гарантія успішності його шляху до справедливості. Особисто я, не вагаючись, проголосував би за нього на виборах Президента України ».

Мирослав Маринович також нагадав учасникам церемонії, що в 2011 році ряд відомих вчених, парламентаріїв і громадських діячів у різних країнах світу висунули Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру, з яких двоє – канадський парламентарій Борис Вжесневський та ректор УКУ о. Борис Гудзяк – також присутні в цьому залі.

«Кримські татари – вірні й послідовні союзники українців у боротьбі за свою свободу, – сказав на церемонії Рефат Чубаров. – Кримськотатарський народ, який прагне реалізувати невід’ємні права на своїй землі, усвідомлює, що це можливо лише за умови вільної та демократичної України. Отже, ми зобов’язані бути разом і допомагати один одному».

Звертаючись до засновниці премії Анастасії Шкільнік зі словами подяки, Рефат Чубаров зазначив, що сама назва нагороди «Світло справедливості» зобов’язує всіх нас йти світлою дорогою в ім’я справедливості і правди, яка гарантує права і свободи як української нації, так і кримськотатарського народу.

Активний учасник кримськотатарського національного руху, член Меджлісу Зевджет Куртумеров у своєму виступі висловив впевненість, що Мустафу Джемілєва можна вважати послідовником ідей боротьби за справедливість таких людей як, Махатма Ганді, Мартін Лютер Кінг, Андрій Сахаров, Петро Григоренко. «Головною рисою, що об’єднала перерахованих людей, є принцип ненасильства, сповідуваний ними в ім’я справедливості, – продовжив Зевджет Куртумеров. Знаменно і те, що нагорода «Світло справедливості» знайшла свого другого власника в особі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, який більше тридцяти років виявляв і гідно продовжує нести духовне, моральне та етичне лідерство серед свого народу ».

На завершення щирих виступів, ведучий церемонії Данило Яневський запропонував подивитися фільм про життя Мустафи Джемілєва, наданий творчим об’єднанням кримськотатарської редакції ДТРК «Кирим», після чого учасники церемонії стоячи вітали кульмінацію урочистого вечора – вручення Мустафі Джемілєву нагороди «Світло справедливості» за духовне, моральне і етичне лідерство.

Нагороду, що представляє собою кришталеву скульптуру людини, яка тягнеться до світла, символізуючи прагнення людини до вищих ідеалів свободи і справедливості, вручив Мустафі Джемілєву ректор УКУ, отець Борис Гудзяк.

В рамках традиції, що склалася, під час церемонії нагородження виступив лауреат премії «Світло справедливості» Мустафа Джемілєв.

«Нагорода «Світло справедливості» багато до чого зобов’язує», – сказав Мустафа Джемілєв. – Я приймаю її від імені всього кримськотатарського народу і його національного руху, який я маю честь очолювати протягом кількох десятиліть». Глава Меджлісу особливо підкреслив, що головною заслугою кримськотатарського руху є те, що борючись з жорстоким режимом радянської системи, а сьогодні стикаючись з волаючим проросійським шовінізмом, кримські татари не допустили кровопролиття і продовжують демонструвати в ході боротьби за свої права щиру повагу до прав і свобод інших людей, незалежно від їх національності та віросповідання.

Вручення премії представнику кримськотатарського народу є дуже важливою подією в умовах складного внутрішнього і зовнішньополітичного розвитку України і зобов’язує всіх нас активізувати наші дії, спрямовані на зміцнення демократії в Україні і її вступу в єдину сім’ю волелюбних народів європейської спільноти.

Мустафа Джемілєв особливо подякував львівській громадськості за її щирі і добрі побажання і підтримку в прагненні кримськотатарського народу, свідченням чого і є присудження такої високої нагороди голові Меджлісу кримськотатарського народу.

Зі словами привітання на адресу лауреата звернулися також соратник Мустафи Джемілєва, колишній політв’язень радянських таборів, друг кримських татар Олександр Подрабінек, який підкреслив, що багатьом правозахисним рухам в світі слід брати приклад у кримськотатарського народу і його послідовного принципу ненасильства у відновленні історичної справедливості і прав.

Мер міста Львова Андрій Садовий наголосив, що він сповнений гордості перебувати на урочистому вечорі разом з легендами радянського правозахисного руху, такими як Мустафа Джемілєв, Мирослав Маринович, Євген Сверстюк. «Для мене велика честь, – звертаючись до Мустафи Джемілєва, сказав мер Львова, сьогодні бути з вами і приймати Вас у нашому місті».

Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв на знак дружби і поваги до організаторів церемонії подарував Євгену Сверстюку, ректору Українського католицького університету, отцю Борису Гудзяку і віце-ректору УКУ Мирославу Мариновичу кримськотатарський національний прапор і чоловічі національні головні убори – к’алпак’.

Слід також зазначити, що в рамках урочистої церемонії вручення премії «Світло справедливості» Мустафі Джемілєву, за ініціативи засновниці нагороди «Світло справедливості» Анастасії Шкільнік, відбулося нагородження студента 5-го курсу Українського католицького університету Святослава Турканіка за активну громадянську позицію і послідовність в поширенні високих моральних, духовних принципів спеціальною стипендією.

Завершенням вечора урочистої церемонії вручення премії «Світло справедливості» стала яскрава і колоритна українсько-кримськотатарська концертна програма, виконана артистами Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру, хором Українського католицького університету та популярним українським колективом «Пікардійська терція».