Меню

Делегація МКТУ імені Ходжа Ахмета Ясаві в Криму

04 Липня 2011
Делегація МКТУ імені Ходжа Ахмета Ясаві в Криму

4 липня 2011 делегація Міжнародного Казахсько-Турецького університету ім. Ходжа Ахмета Ясаві в особі начальника відділу міжнародних відносин Сауранбека Жамалбекова і декана підготовчого відділення, кандидата філологічних наук Нурсаулет Айтбаєвої відвідали Меджліс кримськотатарського народу.

Гостей прийняв Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв. Делегацію супроводжувала керівник управління культури та освіти Меджлісу, голова Асоціації «Мааріфчі», депутат ВР АРК Сафуре Каджаметова.

Сауранбек Жамалбеков висвітив мету візиту і передав пропозицію ректора МКТУ професора Л. Т. Ташімова про співробітництво в сфері освіти та підготовки національних кадрів і підписання відповідного договору.

З 2003р. МКТУ виділяє квоти тюркомовним народам для навчання в університеті, виплачує стипендії в розмірі 150 у.о., надає гуртожиток готельного типу, а також оплачує проїзд в обидва кінці (автобус, поїзд) один раз на рік і надає дієву допомогу в соціальному і медичному захисту студентів.

У 2011р. МКТУ прийняв рішення про виділення стипендій для братських кримськотатарського та гагаузького народів по 5 квот з метою сприяння в підготовці національних кадрів.

Мустафа Джемілєв задав питання, щoйого цікавили про спеціальності, роботі в сфері науки, зв’язки університету з іншими республіками і щиро подякував гостям за гуманітарну допомогу в сфері освіти. При Голові Меджлісу кримськотатарського народу був підписаний Договір про співпрацю в цільовій підготовці фахівців з числа кримськотатарської молоді, громадян України між МКТУ ім. Х. А. Ясаві та Асоціацією кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі».

Довідка:

Між Урядом Республіки Казахстан і Кабінетом Міністрів України 26 вересня 2001р. було підписано угоду про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту і вчені (наукові) ступені та вчені звання.

Указом Президента Республіки Казахстан Н. Назарбаєва за № 329 від 3 червня 1991р. був створений Туркестанський державний університет, якому було присвоєно ім’я великого філософа і вченого тюркського світу Ходжа Ахмета Ясаві. 31 жовтня 1992р. на основі Міжурядової угоди між Турецькою Республікою і Республікою Казахстан на базі університету було відкрито Міжнародний Казахсько-Турецький університет ім. Ходжа Ахмета Ясаві, який став першим міжнародним навчальним закладом не тільки в Казахстані, але й у всій Азії.

В університеті навчаються представники різних тюркомовних країн і співтовариств. На даний момент університет налічує 14 649 студентів. Кількість студентів з тюркомовних країн становить 1000.

Професорсько-викладацький склад МКТУ має високий рівень наукової підготовки: у стінах вузу викладають 6 академіків Національної академії наук Республіки Казахстан, 116 професорів, докторів наук, 618 доцентів, кандидатів наук. Університет готує 61 вид спеціальностей. Унікальність університету в тому, що поряд з гуманітарними, педагогічними, економічними спеціальностями університет готує фахівців охорони здоров’я, міжнародних відносин, держ.управління, соціології, екології, археології, етнології, туризму, акторського мистецтва, вокального мистецтва, декоративного мистецтва, хореографії, традиційного етномузикального мистецтва та ін.

Університет має 4 інститути:

  • Науково-дослідний інститут тюркології;
  • Науково-дослідний інститут екології;
  • Науково-дослідний інститут археології та етнології;
  • Медичний інститут.

При медичному інституті функціонують відділення загальної медицини, педіатрії, стоматології та східної медицини. На базі медичного інституту відкрита клініка на 90 ліжко-місць з сучасним оснащенням.

Матеріально-технічна база університету на високоякісному рівні:

Наукові лабораторії оснащені сучасними приладами і технікою, спеціальними комп’ютерними класами та Інтернетом зі швидкістю в 10 Мбіт/сек. Діє система дистанційного навчання. Для випускників університету бажаючим продовжити навчання за кордоном виділяються направлення.