Меню

Зустріч делегації Меджлісу кримськотатарського народу з членами німецько-української парламентської міжфракційної групи в Бундестазі

30 Червня 2011
Зустріч делегації Меджлісу кримськотатарського народу з членами німецько-української парламентської міжфракційної групи в Бундестазі

В рамках робочого візиту делегації Меджлісу кримськотатарського народу до Німеччини, 27 червня 2011 відбувся діловий обід членів делегації Меджлісу з головою німецько-української парламентської міжфракційної групи в Бундестазі пані Бербель Кофлер. У зустрічі також взяли участь депутат парламенту Німеччини, член німецько-української парламентської міжфракційної групи пані Карін Штренц, співробітники протокольної служби Бундестагу Німеччини.

У ході бесіди Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв і члени делегації Меджлісу докладно інформували своїх співрозмовників про особливості громадсько-політичної ситуації в Україні і Криму та сучасне становище кримськотатарського народу. При цьому було особливо підкреслено, що кримські татари, повернення і облаштування яких на своїй землі затяглося більш ніж на 20 років, і проходить в неймовірно важких умовах, покладають особливі надії на відновлення прав кримськотатарського народу у взаємозв’язку з процесами розширення співпраці між Україною і країнами – членами ЄС.

Як зазначив Мустафа Джемілєв, сьогодні Україні вкрай необхідні практичний досвід розвинених демократій та підтримка таких авторитетних міжнародних організацій, як ООН, ЄС, Рада Європи та ОБСЄ. При цьому слід приділити особливу увагу чинникам, що забезпечують громадянську злагоду і можливості для розширення демократії в українському суспільстві. Отже, питання відновлення справедливості по відношенню до кримськотатарського народу, усунення всіх наслідків злочинної депортації і десятиліть насильницького утримання кримських татар в місцях вигнання, повинні обов’язково обумовлюватися міжнародними партнерами України в процесі напрацювання основних принципів взаємодії України з країнами – членами ЄС та міжнародними організаціями.

Учасники зустрічі приділили особливу увагу питанням підготовки і проведення Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні. «Настав час затвердити та реалізувати на міжнародному рівні «дорожню карту» відновлення прав кримськотатарського народу в Україні», – підбив підсумки обговорення цієї теми бесіди Алі Хамзін.

Глава німецько-української парламентської міжфракційної групи в Бундестазі, доктор Бербель Кофлер та її колега Карін Штренц високо оцінили позицію Меджлісу кримськотатарського народу, що пов’язує вирішення питання відновлення прав кримськотатарського народу виключно з демократичним розвитком та євроінтеграційним процесом української держави.

В свою чергу, депутат Бундестагу Карін Штренц, зазначила, що для членів Європейського союзу розвиток демократичних принципів та захист прав національних меншин і корінних народів є одним з основоположних принципів розвитку співтовариства. На їхню думку, зазначені принципи для держав, що претендують на членство в ЄС, є базовими і незаперечними вимогами. Тому, додали німецькі парламентарії, ми поділяємо ідею про необхідність проведення Міжнародного форуму і готові взяти участь в обговоренні й пошуку форм відновлення прав кримськотатарського народу.

Мустафа Джемілєв запросив депутатів Бундестагу – членів німецько-української парламентської міжфракційної групи відвідати Крим у зручний для них час.

На завершення зустрічі учасники делегації Меджлісу кримськотатарського народу разом з членами німецько-української парламентської міжфракційної групи в Бундестазі та представниками кримськотатарської діаспори в Німеччині здійснили спільну екскурсію по приміщенню Бундестагу – парламенту Німеччини.

Для довідки: Робочий візит делегації Меджлісу кримськотатарського народу до Німеччини відбувся 27-28 червня 2011 року. До складу делегації, очоленої Головою Меджлісу, народним депутатом України Мустафою Джемілєвим, також увійшли Президент Світового конгресу кримських татар, перший заступник Голови Меджлісу Рефат Чубаров, керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу Алі Хамзін, професор, дослідник сучасних етнополітичних процесів на пострадянській території Світлана Червонна та помічник Голови Меджлісу Ліля Муслімова.