Меню

100 років від загибелі Номана Челебіджихана – голови першого національного уряду Криму, Муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

23 Лютого 2018
100 років від загибелі Номана Челебіджихана – голови першого національного уряду Криму, Муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

Історію народу пишуть його видатні сини. Сто років тому, на зламі епох, за часів безславного падіння Російської Імперії і ввергнення її поневолених народів у пучину боротьби за своє фізичне виживання саме Номан Челебіджихан з його однодумцями високо підняли знамена кримськотатарського народу. У 1917 році на землі, заповіданій праотцями, вони оголосили про створення Кримської Народної Республіки, як продовження державницької традиції кримців, як форму мирного співіснування всіх етнічних спільноти, що мешкали в Криму на той час. 

Проте в плани більшовиків не входило «створення такої держави, як Швейцарія, де народи Криму є прекрасним букетом». У січні 2018 року більшовицькі воєнізовані угрупування, сформовані здебільшого з числа новоприбулого на півострів з Росії люмпенізованого пролетаріату, придушили супротив кримськотатарських військових загонів і встановили фактичний контроль над Кримом.

23 лютого 2013 року після місяця тримання в міській в’язниці Севастополя Номана Челебіджихана було страчено матросами-більшовиками. Перед тим його піддали тортурам, а після страти його тіло відбуксировали в Чорне море і затопили.  

Номан Челебіджихан своєю запальною енергією, щирістю, глибоким розумінням підняв кримськотатарський народ на новий щабель національного розвитку, заклавши високу планку для своїх нащадків. Сьогодні ми віддаємо шану йому як нашому національному лідеру, як вірному рабу Всевишнього, який своїм прикладом і через 100 років надихає нас на боротьбу за вільний Крим.